Nainen automyyjänä on edelleen kummajainen

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 27.05.2019 - 14:12
Sari Tarvainen on yllättynyt siitä, kuinka monipuolista automyyjän työ lopulta on.

Vielä 2010-luvun Suomessa on sukupuolten mukaan leimautuneita saarekkeita. Autokauppa mielletään yhä niin vahvasti miesten maailmaksi, että naisautomyyjä on edelleen kummajainen. Ja myös lehtijutun aihe.

Aiemmassa työelämässään pesuaineiden jälleenmyyjänä ja esittelijänä Sari Tarvainen oli paljon tien päällä. Hänen hoitamansa myyntipiiri oli laaja ja autoa tuli vaihdettua usein. Autokauppojen tekeminen tuli tutuksi asiakkaan näkökulmasta ja autoistahan Tarvainen oli ollut kiinnostunut aina.

- Kymmenisen vuotta sitten eräässä autoliikkeessä oli nainen myyjänä ja häneltä auton ostinkin. Ajattelin, että haluaisin itsekin myydä autoja, sanoo Sari Tarvainen, joka on nyt ollut puolisen vuotta unelmiensa ammatissa J.Rinta-Jouppi Oy:n Kotkan myymälässä.

Se kävi niin, että eräänä päivänä Sari Tarvaisen mies huomasi avoinna olleen myyjän paikan. Tarvainen haki paikkaa, mutta ei sitä uskonut saavansa. Myynti- ja asiakaskokemusta hänellä kyllä oli kymmeniä vuosia, mutta että autoja … niistä ei paljon tietoa ollut.

- Mietin, että vieläkö uskaltaisin ottaa uusia haasteita vastaan.

Kokemattomuudesta voi olla hyötyäkin

Uuden myyjän kokemattomuus autoista ei valitsijoiden mielestä ollut mikään ongelma.

- Siitä voi olla jopa hyötyäkin. Pidetään usein vahvuutena, että on ollut 30 vuotta autokauppiaana, mutta vanhoista tavoista on myös vaikea päästä eroon. Autokauppa on kuitenkin muuttunut todella paljon, sanoo Sari Tarvaista valitsemassa ollut Sami Viitanen, joka nykyisin toimii Rinta-Joupin paikallisjohtajana Tampereella.

Viitasen mukaan Sari Tarvaisen valinnassa painoivat muun muassa iloinen ja sosiaalinen persoona ja asenne sekä keskusteluissa syntynyt hyvä tunnelma.

Liisana ihmemaassa

Uudessa työssään Sari Tarvainen sanoo olleensa jonkin aikaa kuin Liisa ihmemaassa. Uutta tietoa tuli paljon ja koko ajan, eikä hän uskonut koskaan oppivansa: Apua, jos asiakkaat kysyvät jotain kovin teknistä, enhän minä tiedä!

- Enkä aina tiedäkään, mutta otan selvää.

Halu oppia ja loistavien työkavereiden apu ovat kääntäneet homman voiton puolelle.

- Epäilin ensin, että mitenhän sitä tällainen täti-ihminen miehisellä alalla pärjää ja miten asiakkaat ottavat naisautomyyjän vastaan.

- Mutta olen positiivisesti yllättynyt. Moni nainen soittaakin suoraan minulle, kun löytävät nimen kaupan sivuilta.

Varsinaiseen sovinismiin Tarvainen ei ole työssään törmännyt. Kukaan ei ole pyytänyt hakemaan miesmyyjää paikalle, mutta joku on saattanut ensin varmistaa, että palvelemaan tullut Tarvainen on todellakin myyjä, eikä esimerkiksi sihteeri.

”Haasteita etsin ja niitä olen saanut”

Positiivisesti Tarvainen on yllättynyt myös siitä, kuinka monipuolista automyyjän työ lopulta on. Se on paitsi myymistä myös ostamista ja kokonaisuuden sovittelua, paperityötä, sisään tulevien autojen mallinnusta ja talvella vaikkapa pihalla olevien autojen putsaamista lumesta.

Kaukokauppa on autoliikkeissä nykypäivää myös. Kaupoista neuvotellaan sähköpostitse ja puhelimessa ja autoja toimitetaan ketjun muihin liikkeisiin lähelle asiakasta.

- Olen viihtynyt tässä työssä todella hyvin.

- Haasteita etsin ja niitä olen saanut.

J.Rinta-Joupilla on ollut toimipiste Kotkassa viisi vuotta.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy