Oodin luojat piirtävät myös Vendan

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 20.10.2019 - 13:31
ALA arkkitehdit -toimiston osakkaina ovat Samuli Woolston (vas.), Juho Grönholm ja Antti Nousjoki.

Kotkan uuden tapahtumakeskuksen arkkitehtisuunnittelu on hyvässä vauhdissa, vaikkakin melko alussa ja ideointivaiheessa. Tästä syystä rakennuksesta ei vielä ole saatavissa julkaistavia havainnekuvia.

Rakennuttaja ja suunnittelija haluavat pidättää itsellään mahdollisimman suuren vapauden muuttaa suunnitelmia vielä tässä vaiheessa. Havainnekuvat valmistunevat julkaisukuntoon vuodenvaihteen tienoilla.

Tapahtumakeskuksen rakennuttaa Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n (Juki) tytäryhtiö Backstaff Oy.

Työnimeksi Vellamon lähelle nousevalle tapahtumakeskukselle on annettu Venda. Se tarkoittaa purjehduksessa vastakäännöstä eli veneen kääntämistä uuteen suuntaan vastatuulen kautta. Merelliseen sanastoon kuuluu myös backstaff, joka oli sekstanttia edeltänyt navigointilaite.

Suurten rakennusten tekijät

Vendan suunnittelusta vastaa helsinkiläinen arkkitehtitoimisto ALA Arkkitehdit, jossa ovat osakkaina Antti Nousjoki, Juho Grönholm sekä Samuli Woolston, joka on päävastuussa suunnittelusta.

ALA Arkkitehdit on viime aikoina saanut eniten julkisuutta Helsingin keskustakirjaston Oodin suunnittelijana.

Oodin lisäksi ALA Arkkitehdit on suunnitellut monia muitakin suuria julkisia rakennuksia eli taloja suurille ihmismäärille. Suomessa muun muassa Kuopion teatterin laajennus ja Lappeenrannan teatteri ovat ALA Arkkitehtien käsialaa.

- Teatteritaloihin verrattuna tapahtumakeskus on erilainen. Sen pitää olla monikäyttöinen ja erilaisiin tiloihin jaettava, jossa voi olla monta tilaisuutta yhtä aikaa, Samuli Woolston sanoo.

Kantasatama kiehtoo

ALA Arkkitehdit ei ole ensimmäistä kertaa Kotkan Kantasataman kimpussa. Toimisto teki vuonna 2010 Kotkan kaupungin toimeksiannosta alueelle masterplan-suunnitelman, jossa hahmotellaan yleisellä tasolla Kantasataman uutta käyttöä.

Samuli Woolston iloitseekin siitä, että Kantasataman uusi ilme alkaa pikkuhiljaa hahmottua.

- Ison ja näyttävän rakennuksen suunnitteleminen Vellamon, ammattikorkeakoulun kampuksen ja hotellin kanssa mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi on kiehtovaa, Woolston sanoo.

ALA pysyy annetuissa raameissa

Venda tehdään puusta niin pitkälle kuin mahdollista. Lattian on ainakin oltava betonia, jotta se kestää jopa rekka-autojen sisään ajon.

Vendan lattia tulee olemaan pari metriä Vellamon pohjakerrosta korkeammalla. Se takaa hyvän näkyvyyden lämpiöstä merelle ja autojen yli Vellamoon.

- Periaatteessa tapahtumakeskus on iso halli, jota voi eri tavoin jakaa.

Hankkeen kustannusarvio on 24,2 miljoonaa euroa. Jukin ja Backstaff Oy:n toimitusjohtajan Anu Kuuselan mukaan budjetista pidetään tiukasti kiinni.

- Olen korostanut koko ajan, että budjettia ei saa ylittää. Hankkeen kustannustarkastelu on jatkuvaa, Kuusela sanoo.

Myös Woolston on vakuuttunut siitä, että talouden raameissa pysytään.

- Jokaisessa suunnittelemassamme kohteessa niin on käynyt. Olemme aika ylpeitä siitä, että pysymme aikataulussa ja budjetissa.

- Näyttää, että saamme budjetin ja aikataulun rajoissa aika lailla sellaisen talon kuin hankesuunnitelmassa on sanottu, Woolston sanoo.

Vendan rakentaminen alkaa vuodenvaihteessa 2020-21 ja valmista pitäisi olla vuonna 2022.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy