Rakkaudesta käsitöihin

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 17.11.2019 - 13:05
Merja Koskenkorva on tyytyväinen 15 vuotta sitten tekemäänsä ratkaisuun. Kokeilumielellä alkanut yrittäjän elämä vei mukanaan.

Joulumyyjäisten sesonki on ovella. Monissa kerhoissa ja yhdistyksissä viimeistellään kuumeisesti myytävää tuleviin tapahtumiin. Myös käsityöliikkeille joulunalusaika on vuoden kiireisintä.

Latvialaissyntyisen Jana Tarhala avasi maaliskuussa Lankakaappi-nimisen puotinsa ja värjäämön Karhunkadulla kiinteistössä, jossa on aiemmin sijainnut muun muassa pesula. Tarhala toimii toiminimellä Kettu Knits.

Jana Tarhala on asunut Suomessa jo yli kymmenen vuotta. Varsinaiselta koulutukseltaan hän on merenkulun insinööri.

Verkkokaupan hän perusti pari vuotta sitten. Tänä vuonna hän vuokrasi noin sata vuotta vanhan tiilirakennuksen ja perusti siihen värjäämön ja puodin. Lankakaapissa voi myös kehrätä lankaa suomalaisesta villasta Tarhalan miehen mummon satavuotiaalla rukilla.

"En myy mitään, jota en itse rakasta"

Langat ja kutominen ovat olleet Tarhalan intohimo lapsuudesta saakka. Kutomisen hän oppi jo viisivuotiaana mummoltaan. Mummonsa kanssa Jana Tarhala alkoi myös värjätä lankoja.

- Tinkimätön periaatteeni on, että en myy mitään, jota en itse rakasta. Kaupan nimi tulee antiikkikaapista, johon olen haalinut rakkaat lankani kotona, Jana Tarhala sanoo.

Puotiinsa Tarhala on ottanut myytäväksi enimmäkseen pienten perheyritysten tuotteita.

- Uskon, että rakkaudella ja huolella tehdyt tuotteet ovat parasta mitä voi toivoa. Sen lisäksi olen ottanut myytäväksi myös muutamalta isommalta toimittajalta lankoja sekä puikkoja, joita olen rakastanut ja käyttänyt pitkän aikaa.

Jana Tarhala mainostaa puotinsa tiloja kaikille avoimiksi ja siellä järjestetään kursseja ja tapaamisia. Esimerkiksi jokaisena keskiviikkona Lankakaapin yläkerrassa on kaikille avoin neuleilta kello 16.30 alkaen.

Monipuolinen käsityökeskus

Valikoimaltaan monipuolisin käsityöliike Kotkan-Haminan-seudulla on Kissanviiksi, joka sijaitsee kaupunkien välimaastossa Neuvottomassa. Kissanviiksi on Merja Koskenkorvan valtakunta, josta löytyy monenmoista käsityö- ja askartelutarviketta. Päätuotteita ovat matonkuteet ja langat.

Monipuolisuudellaan Kissanviiksi houkuttelee asiakkaita pitkienkin matkojen takaa.

Kissanviiksi toimii entisissä Neuvo-Pubin ja Baari Neuvottoman tiloissa vanhan Haminan tien varressa. Alun perin rakennuksessa toimi Vallin kauppa.

Rakennus oli monta vuotta tyhjillään ennen kuin kilometrin päässä asuva Koskenkorva osti sen Haminan kaupungilta. Koskenkorva oli pitkään etsinyt sopivaa paikkaa koko ajan laajentuneelle tarvikemäärälleen. Haussa oli mummonmökki, mutta onnekseen hän ei sellaista hankkinut.

- Sehän olisi käynyt heti pieneksi, Merja Koskenkorva sanoo.

Kissanviiksikään ei olekaan pelkkä myymälä, vaan siellä myös tehdään kaikenlaista. Huovutuspöytä vaatii oman tilansa kuten kolmet kangaspuutkin. Kissanviiksessä käy paljon erilaisia porukoita kursseilla, työpajoissa ja tyhy-päiviä viettämässä, jotkut ovat käyneet jo vuosia.

Käsityö on imaissut kokonaan

Koskenkorva on pyörittänyt Kissanviikseä 15 vuotta. Vuonna 2005 hän myös irtisanoutui kokonaan lastentarhanopettajan työstään parin puolipäivävuoden jälkeen.

- Olin 20 vuotta lastentarhanopettajana. Takki tyhjeni ja koin, etten pysty antamaan lapsille niin paljon kuin he tarvitsevat.

Koskenkorva oli ensin vuoden vuorotteluvapaalla aloittaen Haminassa tekstiiliartesaanin opinnot. Se veikin mukanaan ja kahden virkavapaavuoden aikana hän teki tutkinnon loppuun saakka.

- Kyllä tämä on imaissut minut kokonaan. Ei tulisi mieleenikään lähteä muualle.

Merja Koskenkorva ohjaa pienimuotoista askartelua Kantolan Joulu -tapahtumassa tiistaina 10.12. kello 18-20.  Merjan opastuksella voi valmistaa puuhelmitähden tai lasiputkihimmelin. Tarvikemaksu on 5 euroa/työ. Ilmoittautuminen p. 040 771 7674.

 

Ps. Kyllä, Merja Koskenkorva on Karhulasta ja pyöräkauppiaan sukua. Koskenkorvan pyöräliikkeen perusti hänen isänsä isä. Enää suku ei ole mukana pyöräliikkeessä, jonka nykyinen omistaja on kuitenkin halunnut säilyttää perinteisen nimen.

 

Jana Tarhala värjää itse lankoja puotinsa takahuoneessa. Omien lankojen merkki on Kettu Yarns.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy