Rehtori ihailee Kotkaa ja kouluaan

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 13.12.2019 - 10:37
Aki Pelkonen on erittäin ylpeä koulustaan, sen oppilaista ja henkilökunnasta. – Aivan poikkeuksellista, hän sanoo.

Aki Pelkosella on Kotkasta kaupunkina ja Karhulan koulusta työpaikkana pelkästään myönteistä sanottavaa. Pelkonen aloitti Karhulan koulun vs. rehtorina tänä syksynä, eikä kokemus uudesta kotikaupungista ole kovin pitkä. Silti hän ihmettelee ristiriitaista kuvaa, joka hänelle on välittynyt: hänen mielestään Kotka on mitä mainioin paikka asua, mutta median välityksellä saadusta mielikuvasta siinä on jos jonkinlaista vikaa.

- En näe valitukseen mitään syytä. Olen saanut Kotkasta ja Karhulasta erittäin positiivisen kuvan. Kaupunki on lapsiystävällinen ja monet pienet asiat ovat kunnossa kuten hyvät uimahallit ja muut palvelut.

- Puistot ovat kerta kaikkiaan hienot, Aki Pelkonen luettelee.

Pelkosen mielestä jopa Kotkan seudun murre kuulostaa hänen korviinsa kauniilta - soljuvalta ja pehmeältä.

Moderni perhejärjestely

Pelkonen on Salosta kotoisin, mutta Karhulaan hän tuli Hämeenlinnan Lammilta. Tai oikeastaan tulee kaksi kertaa viikossa edelleen, sillä Pelkosen perheessä on tehty moderni järjestely, joka mahdollistaa molempien vanhempien toteuttaa myös omia tavoitteitaan.

Pelkosten toinen koti on edelleen Lammilla, jossa Aki Pelkonen oli opettajana yhdeksän vuotta ennen Karhulaa. Hän on myös yrittäjä omalla mansikkatilallaan. Perheessä on 2- ja 5-vuotiaat tyttäret ja vaimo viimeistelee opettajan opintojaan Jyväskylässä.

Sunnuntai-iltana koko perhe lähtee Lammin kodista. Aki ja tytöt suuntaavat Kotkaan ja perheen äiti Jyväskylään. Tytöt ovat alkuviikon päivät Malmingin päiväkodissa. Keskiviikkona perhe kokoontuu jälleen Lammille, jonne tytöt jäävät loppuviikoksi äidin kanssa, kun Aki Pelkonen lähtee torstaiaamuna Kotkaan.

- Tämä on nykypäivää. Jos haluaa kehittää itseään, on tartuttava mahdollisuuksiin.

- Ja Malmingin päiväkoti on aivan loistava paikka, jonne tytöt lähtevät aina hymyssä suin.

Aina menossa eteenpäin

Rehtoriksi Aki Pelkonen pätevöityi pari vuotta sitten. Hänet valittiin samaan aikaan sekä Karhulan yläkoulun vs. rehtoriksi että vararehtoriksi naapurikuntaan Hausjärvelle. Hän valitsi Karhulan.

- Jokin ajoi tänne. Työpaikkahaastattelussa mieleeni jäi jokin ajatus siitä, että Kotka olisi hyvä paikka minulle.

Pelkonen sanoo olevansa tosi kiitollinen siitä, että haastattelijat löysivät hänestä sen, mitä etsivät. Mitä he sitten löysivät?

- Pitkäjänteisen, rauhallisen, kehitysmyönteisen, toimeen tarttuvan ihmisen. Olen aina menossa eteenpäin.

Koulussa saa olla oma itsensä

Tyytyväisyys uuteen kotikaupunkiin Pelkosella on varsin ehdotonta, mutta vieläkin enemmän hän innostuu puhuessaan Karhulan koulusta, sen oppilaista ja henkilökunnasta.

- On aivan poikkeuksellista, kuinka hyvin käyttäytyviä nuoria koulussamme on. Henkilökunnan kasvatuksellinen ote on loistava. Korostetaan hyviä tapoja, toisten arvostamista, yhteen hiileen puhaltamista ja sitä, että koulussa opitaan elämää varten.

Rehtorin rooli on Pelkosen mukaan mm. olla mahdollistaja ja opettajien paineiden tasaaja.

- Rehtorin tehtävä on kuunnella herkällä korvalla, löytää vahvuudet ja saada ne esille.

Pelkonen uskoo, että Karhulan koulussa on pitkä historia ja kulttuuri, ikään kuin malli sille ”miten meillä ollaan”.

Se voi osaltaan selittää myös tuoreen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus suunnitelman lähtötasokartoitus kyselyn tuloksia, joka kertoo, että 93 prosenttia Karhulan koulun oppilaista kokee koulunsa joko turvalliseksi tai erittäin turvalliseksi. Lähes 90 prosenttia oppilaista kertoo, että koulussa saa olla oma itsensä.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy