Retkiä teolliseen arkkitehtuuriin

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 03.02.2019 - 10:36
Vanha valokuva Ahströmin tehtaille johtavasta William Ruthin kadusta, joka keskeistä materiaalia KymArkissa.

Karhulan teollisuuspuistoyhdistyksen parivuotinen projekti Kymenlaakson teollisen arkkitehtuurin parissa alkaa olla valmis.

KymArk – retkiä Kymenlaakson teolliseen arkkitehtuuriin on mobiililaitteilla ja tietokoneella nähtävissä oleva sisältökokonaisuus, jossa esitellään Kymijoen varren teollisen arkkitehtuurin helmet Sunilasta Kuusankoskelle ja Verlaan.

Tavoitteena on myös, että sisältökokonaisuudesta tuotetaan näyttely Kymenlaakson museoon. Näyttelyn on tarkoitus olla esillä Merikeskus Vellamossa vuonna 2021.

Alueiden monimuotoisuutta

KymArkin käsikirjoituksesta vastaavat arkkitehti Rurik Wasastjerna (Sunila ja Kuusankoski), tuottaja Hannu Oksanen (Karhulan teollisuuspuisto) sekä kirjailija ja perinnerakentamisen asiantuntija Hannu Rinne (Anjalankoski, Verla ja Strömfors).

Rurik Wasastjerna haluaa korostaa Kymenlaakson teollisen rakentamisen monimuotoisuutta.

- Sunila on siitä ainutlaatuinen, että se on yhden arkkitehdin luoma puhdas, modernistinen kokonaisuus. Muut kohteet ovat enemmän tai vähemmän monen aikakauden ja tyylisuunnan sekoituksia, Wasastjerna sanoo.

- Kuusankoski taas on esimerkki kokonaisen kunnan synnystä teollisuuden ympärille ja sen vaikutus näkyy paitsi teollisuusalueilla myös asuinalueilla, kouluissa, kirkossa, seurataloissa, kaavoituksessa...

Kymenlaakson teollisuuskohteissa on Wasastjernan mukaansa edustavia otoksia monen arkkitehdin tuotannosta, mutta myös yhtiöiden omien rakennusmestarien ja insinöörien suunnittelutaidosta, joka on monesti hämmästyttävän korkea. Myös ihmisten omatoimirakentaminen joko kaavoitetulle alueelle tai ilman suunnitelmaa on nähtävissä.

KymArk sopii moneen tarkoitukseen

Hannu Oksasen mukaan projektin tarkoituksena on ollut tallentaa ja tuoda esiin hienoja kulttuurihistoriallisia kohteita.

- Kymenlaakso on ollut aivan keskeinen alue Suomen teollistumisen historiassa.

Oksasen mielestä esteettinen teollinen ympäristö on ollut luovuutta ruokkivaa, ja siihen perustuu osaltaan teollisuuden menestyminen.

Oksanen näkee KymArk-kokonaisuudella kolme pääasiallista kohdetta. Sisältö käy yleissivistävästä retkestä kenelle tahansa kymenlaaksolaiselle. Toiseksi aineisto palvelee opetusta, kun oppilaat pääsevät älykännyköillään tekemään virtuaalisia retkiä lähiympäristönsä historiaan.

KymArk on hyvä työkalu myös alueen matkailun markkinoinnissa.

KymArk-sivusto avautuu lähiaikoina helmikuussa.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy