Ristinkallion metsät siisteiksi ensin

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 02.06.2019 - 10:17
Jari Lipiäinen on mukana Jaken Pöllin toteuttamassa hankkeessa, jossa Ristinkallion taajamametsiä harvennetaan ja siistitään.

Kotkan puistotoimi alkaa siistiä taajamametsiä asuntoalue kerrallaan. Ensimmäisenä kohteena on Ristinkallion alue ja työt aloitetaan aikaisintaan syyskesällä, kun lintujen pesimäaika on varmasti ohitse.

Kotkan kaupunginpuutarhurin Heikki Laaksosen mukaan siistimisellä tavoitellaan nykyistä kauniimpaa ja monipuolisempaa kaupunkikuvaa sekä valoisampaa ja iloisempaa ilmettä.

Tähän mennessä taajamametsien siistimisen esteenä on ollut raha. Puistotoimella on palkattuna vain yksi metsuri. Miestyönä harventaminen on hidasta ja kallista.

Riittävän ison alueen teettäminen yrityksellä, jolla on sopivat koneet käytössään, tuottaa arvioiden mukaan myytävää puuta niin paljon, että se kattaa siistimisen ja harventamisen kustannukset.

- Jos hanke onnistuu hyvin, jatkamme muilla alueille seuraavina vuosina. Kotkassa on noin 15 vastaavanlaista taajamametsäaluetta, Heikki Laaksonen sanoo.

Ajatuksena on, että harvennustyö jatkuu ensi vuonna ainakin Koivulassa.

Ötökätkin otetaan huomioon

Umpimähkään Ristikallion metsiin eivät työkoneet lähde. Kaupunki on teettänyt työstä tarkan suunnitelman kotkalaisella Jaken Pölli Oy:llä, joka myös tekee harvennuksen. Jaken Pölli on jo aiemmin tehnyt vastaavanlaista siistimistyötä Karhuvuoressa ja Mussalossa Savotan ympäristössä.

Suunnitelman mukaan yhteensä Ristinkallion 60 metsähehtaarista käsittelyyn otetaan noin 15 hehtaaria. Jari Lipiäinen Jaken Pöllistä kertoo, että virkistyskäyttöön tarkoitetun taajamametsän harvennus on tyystin erilaista kuin talousmetsän hoito, jossa toimitaan talouden ehdoilla.

- Taajamametsän harvennuksessa ajattelu pitää ikään kuin kääntää päinvastaiseksi. Harvennettavalle alueelle jätetään eri-ikäistä puustoa ja kaikkia lajeja monipuolisesti pystyyn. Myös lahopuita jätetään pystyyn ja makaamaan ötököitä ja lintuja varten sekä kaikenlaisia känkkäröitä, joilla ei ole taloudellista arvoa, mutta esteettistä kyllä, Lipiäinen kertoo.

Suurin osa töistä päästään tekemään sulan maan aikana, mutta joihinkin kohteisiin koneet eivät maan pehmeyden vuoksi voi mennä ennen talvea.

Lipiäisen mukaan työt pyritään tekemään mahdollisimman ripeästi puiden poisviemistä myöten.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy