Satama ja Jokimies sopuun vahingonkorvauksesta - syyteharkinta jatkuu

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 18.12.2019 - 15:41

HaminaKotka Satama Oy ja sen entinen tekninen johtaja Teppo Jokimies ovat sopineet riitansa. Riidat sovittiin tuomioistuinjohtoisessa sovittelumenettelyssä Kymenlaakson käräjäoikeudessa 4.12.

Satamayhtiö tiedotti asiasta tiistaina 17.12. Lyhyen tiedotteen mukaan ”osapuolet toteavat riidat sovituiksi, toivottavat toisilleen kaikkea hyvää jatkossa, eivätkä kommentoi asiaa tai anna siitä lausuntoja”.

Asianosaiset olivat pyytäneet, että käräjäoikeuden päätöksellään vahvistama sovintosopimusasiakirja määrätään kokonaan salassa pidettäväksi, koska se sisältää liikesalaisuuksia.

Käräjäoikeus määräsi sovintosopimusasiakirjan salassa pidettäväksi 20 vuodeksi ja, että asianosainen ei saa ilmaista eikä käyttää hyväksi salassa pidettäväksi määrättyjä seikkoja.

Sovinto liittyy Teppo Jokimiehen poliisille viime keväänä tekemään tutkintapyyntöön. Tutkintapyyntö koski Haminan-Kotkan sataman toimitusjohtajaa Kimmo Naskia, satamayhtiön hallituksen entistä puheenjohtajaa Tapio Lepistöä (kok.) ja satamayhtiön hallituksen entistä varapuheenjohtajaa, entistä Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa Marika Kirjavaista (kok).

Jokimies koki muun muassa joutuneensa väärän ilmiannon kohteeksi ja että hänen kunniaansa oli loukattu törkeästi. Jokimies oli myös vaatinut satamayhtiöltä korvauksia laittomasta irtisanomisestaan vuonna 2017.

Tapio Lepistö toimi Haminan-Kotkan satamayhtiön asianajajana sovintoon päättyneessä käräjäoikeuden sovintomenettelyssä. Korvaussummaa, jonka satamayhtiö maksaa Jokimiehelle, ei ole kerrottu julkisuuteen.

Syyteharkinta menee ensi vuoden puolelle

Poliisitutkinta päättyi syksyllä ja asia siirtyi syyttäjälle syyteharkintaan joulukuun alussa. Syyttäjä Maarit Poikela-Honkahuhta Itä-Suomen syyttäjäalueen Lahden toimistosta ei ole vielä perehtynyt asiaan. Siten hän ei myöskään osaa tässä vaiheessa sanoa, vaikuttaako tehty sovinto hänen päätöksiinsä.

Poikela-Honkahuhta on syyttäjänä myös toisessa, samaan tapaukseen liittyvässä asiassa, jossa asianomistajana on Merikuriiri Oy:n ja Coast Masters Oy:n omistaja Jussi Keveri. Myöskään tähän asiaan syyttäjä ei vielä ole ehtinyt paneutua.

- Kyllä nämä ensi vuoden puolelle menevät, mutta kuinka pitkälle, sitä en osaa sanoa, Poikela-Honkahuhta sanoo.

Keverin tekemän tutkintapyynnön kohteina olivat Naskin, Lepistön ja Kirjavaisen lisäksi kaksi yrittäjää.

Roolit keikahtivat toisin päin

Poliisitutkinnat ja syyteharkinnat liittyvät vuoden 2017 tapahtumiin satamayhtiössä ja sen liepeillä. Keväällä 2017 oli liikkeellä huhuja siitä, että satamayhtiön rakennusurakat päätyivät Jokimiehen kautta usein samoille, Keverin omistamille yrityksille. Liikkeellä oli myös huhuja, että Jokimies olisi teettänyt kesämökilleen aallonmurtajan korjauksen ja siirron Keverin yrityksellä poikkeuksellisen halvalla.

Syyttäjän mukaan sovittu hinta aallonmurtajasta ei ollut poikkeuksellisen edullinen, eikä yhteyttä tai motiivia väitetyn lahjuksen ja Keverin saamien urakoiden tai niiden lisääntymisen välillä ole voitu osoittaa. Mitään kummallista ei syyttäjän mukaan ole myöskään siinä, että Jokimies hankki aallonmurtajan entuudestaan tutulta yrittäjältä.

Jokimies ja Keveri vapautuivat vuosi sitten kaikista heihin kohdistuneista rikosepäilyistä. Jokimiestä epäiltiin lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Keveriä puolestaan epäiltiin lahjomisesta.

Poliisitutkinnassa ei löytynyt mitään tukea epäilyksille ja syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätökset molempien epäiltyjen osalta. Tämän jälkeen Jokimies ja Keveri tekivät omat tutkintapyyntönsä.

 

Juttua on päivitetty 19.12.kello 10.33. Juttuun lisätty kohta sovintosopimuksen salassapidosta ja salassapitoajasta.

Kommentit

Avoimuuttaan kailottava Kotkan kaupunki jättää taas kerran meidät maksajat pimeyteen, kuinka paljon tämä ´seikkailu´ tuli "minulle" maksamaan? Mieleen muistuu muutaman vuoden takainen Kotkan Energian toimitusjohtajan Pekka Passin savustus ulos ja - kuulemani mukaan- siitä maksetut mittavat " emme kommentoi julkisuudessa"-rahat, jotka - tietenkin- taas "minä" maksan. Yksityisellä puolella " päitä kyllä putoaisi", jos näin munittaisiin, mutta kunnallisella puolella eikun uusia munauksi kohti ylpein päin...

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy