Tapahtumakeskusyhtiössä kuohuu

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 16.10.2019 - 17:22

Kotkan tapahtumakeskuksen rakennuttajayhtiössä Backstaff Oy:ssä kuohuu. Yhtiön hallitus on määrännyt Backstaff Oy:n ja Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n (JuKin) toimitusjohtajan Anu Kuuselan hankkiutumaan palkkaamastaan henkilöstöstä eroon. Kuuselalle on annettu tehtäväksi purkaa kehityspäällikön määräaikainen työsopimus ja markkinointi- ja viestintäkoordinaattorin toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.

Backstaffin hallituksen puheenjohtajan Tapio Lepistön mielestä yhtiö ei välttämättä tarvitse yhtään omaa palkattua työntekijää. Hallituksen mielestä parempi tapa on käyttää konsulttia.

Joka tapauksessa se on kalliimpi tapa. Kuuselan jo kesällä julkistamien laskelmien mukaan konsultin käyttö tapahtumakeskushankkeessa tulisi noin 800 000 euroa kalliimmaksi kuin oman palkatun henkilökunnan käyttäminen. Oman organisaation käyttämisellä omaan konserniin jäisi rahojen lisäksi myös osaaminen.

Backstaff Oy:n hallitus on kieltänyt toimitusjohtajaa tiedottamasta yhtiön operatiivisista asioista ilman hallituksen lupaa. Kuusela lähetti viime perjantaina lausuntopyynnön Backstaff Oy:n hallintotavasta Kotkan kaupungin johdolle ja 14:lle omistajaohjausjaoston jäsenelle ja varajäsenelle.

Kaupunki on päättänyt olla julkistamasta asiakirjaa ennen sen käsittelyä. Karhulalainen-lehti on asiakirjan nähnyt.

Lepistö kiistää

Kuusela palkkasi uudet työntekijät kesällä ennen kuin nykyinen hallitus aloitti työnsä. Backstaff Oy:n hallituksen mielestä toimitusjohtajalla ei kuitenkaan olisi ollut oikeutta siihen.  Lepistön mukaan yhtiön hallitus ei ole tehnyt päätöksiä organisaatiostaan eikä työntekijöiden rekrytoimisesta.

Lepistö kiistää Kuuselan lausuntopyynnössä olevan tiedon, jonka mukaan Backstaffin hallitus olisi määrännyt Kuuselan purkamaan työsopimukset.

- Ei pidä paikkaansa. Yhtiön hallitus ei myöskään ole palkannut yhtään työntekijää, eikä päättänyt yhtiön organisaatiosta. Muuta kommentoitavaa minulla ei ole, Lepistö totesi tiistaina.

Henkilökuntaa ei kuultu

Lausuntopyynnössään Anu Kuusela selvittää päätyneensä rekrytointeihin konsultin sijasta myös siksi, että molempien palkattujen työpanosta voidaan jakaa niin JuKille kuin Kantasatama-hankkeen osapuolten kokonaiskoordinointiin sekä tapahtumakeskuksen operaattoriyhtiöön. Tavoite on ollut toimia konsernin eduksi.

Kuusela toteaa myös, että tehtyihin rekrytointeihin ei tarvittu yhtiön hallituksen siunausta. Kuusela viittaa sekä konserniohjeeseen että johtajasopimukseen, joissa todetaan sellaisen henkilöstön palkkaamisen, joka ei kuulu hallituksen vastuulle, olevan toimitusjohtajan tehtävä.

Backstaffin hallitus antoi Kuuselalle henkilöstön irtisanomisen tehtäväksi ilman ennakkokeskustelua ja asian olematta kokouksen asialistalla. Backstaffin hallitus ei tiettävästi myöskään perehtynyt palkattujen työntekijöiden osaamiseen ennen kuin se antoi määräyksen irtisanomisista.

Hallitus uusiksi

Kaupunginvaltuutettu Pekka Postista (sd.) tuli JuKin hallituksen puheenjohtaja kesällä sen jälkeen, kun edellinen puheenjohtaja oli pyytänyt eroa tehtävästään.

Posti halusi ensi töikseen saada tytäryhtiön eli Backstaffin hallitukseen lisää osaamista. Postin esityksestä hallitukseen tulivat Tapio Lepistön lisäksi Finavian ja Stevecon entinen toimitusjohtaja Kari Savolainen ja Haminan-Kotkan satamayhtiön entinen kaupallinen johtaja Kyösti Manninen.

Lepistö on ollut yhtä aikaa Postin kanssa myös satamayhtiön hallituksessa Mannisen ollessa kaupallisena johtajana.

Hallituksessa sai jatkaa Sirpa Laakso Xamkista, mutta eivät entinen puheenjohtaja Sanna Kytömäki ja Antti Paloneva.

Omistajan eli Kotkan kaupungin toiveen mukaan myös Kuuselaa pyydettiin ehdottamaan henkilöitä hallitukseen, mutta he eivät kelvanneet.

Kuusela ehdotti hallitukseen muun muassa elokuvateatteriketju Bio-Rexin toimitusjohtaja Aku Jaakkolaa, Helsingin keskuskirjasto Oodin puujulkisivut toimittaneen Timber Pointin Marko Suonpäätä, hotellinjohtaja Kati Häkkistä ja Googlen kiinteistöpäällikköä Olavi Kemppiä.

Hyvät kokouspalkkiot

Kuuselan lausuntopyynnöstä ilmenee, että Backstaff Oy:n hallituksen jäsenet saavat työstään tuntuvat korvaukset. Puheenjohtaja Tapio Lepistö saa 900 euroa kokoukselta, muut jäsenet 600 euroa. Kokouksia on suunniteltu pidettävän ainakin alussa kerran kuukaudessa.

Pekka Posti saa JuKin hallituksen puheenjohtajana ja osallistumisesta Backstaffin hallituksen kokouksiin vuodessa 6000 euron palkkion. Aiemmin Jukin hallituksen puheenjohtaja sai 3000 euron vuosikorvauksen, mutta palkkio tuplattiin juuri Backstaffin tuoman lisätyön vuoksi. Vuosipalkkion lisäksi Posti saa 220 euroa kaikista kokouksistaan Backstaffissa.

Kotkan kaupunginjohtajan Esa Sirviön mukaan kokouspalkkiot vaihtelevat kaupungin eri yhtiöissä.

Sirviö kummastelee lausuntopyyntöä

Sirviö kummastelee suuresti sitä, että toimitusjohtaja Anu Kuusela on lähettänyt omistajaohjausjaostolle lausuntopyynnön, eikä ole keskustellut asiasta ensin yhtiön hallituksen kanssa.

- Luulen, että toimitusjohtajan kanssa on syytä keskustella toimintatavoista, Sirviö sanoo.

Sirviö ei tässä vaiheessa ota kantaa lausuntopyynnön ydinkysymykseen, ovatko Backstaff Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Lepistö ja JuKin hallituksen puheenjohtajan Pekka Posti toteuttaneet Kotkan kaupungin konserniohjetta irtisanomisasian valmistelussa ja päätöksestä kertomisessa. Konserniohjeen mukaan kaupungin tytäryhteisöt ovat vastuullisia työnantajia, jotka toteuttavat hyvää johtamista sekä huolehtivat työelämän laadusta ja henkilöstön työhyvinvoinnista.

Karhulalainen-lehti ei ole tavoittanut Pekka Postia kommentoimaan asiaa. Hän ei myöskään vastannut soittopyyntöihin.

 

Kommentit

Jos oikein muistan , paikallisessa - kuoleman kouristuksissa piehtaroivassa - tilauslehdessämme toimittaja (naisoletettu) keksi aikoinaan uusiosanan kuvaamaan tämän tyyppistä journalismia, "Ynseily". Jokin aika sitten samassa lehdessä - ja vielä miesoletettu toimittaja- valitti positiivisuuden puutteesta uutisoinnissa , sulkee kuulemma ovia . Tähän vastasi toisen ilmaisjakelulehtemme "uutisiankkuri Kyllikki Kymi" kipakasti, mutta täysin asiallisesti. On todella surullista ja huollestuttavaa, jos journalismi - kuten se ennen ymmärrettiin- jää pelkästään ilmaisjakelulehtien varaan , kuten tämä kirjoitus tapahtumakekskuksen kiemuroista todistaa.

Lupaava alku tapaturmakeskus Venkaleelle. Johtamisen kaaos, ylihintaiset konsultit ja kaupunkilaisten rahat whooosh pöntöstä alas.

Hyvä, että päätöksenteon kiemurat, päättäjät ja heidän saamat palkkiot tuodaan kuntalaisten tietoon, koska liiketoimintaa ja sen suunnittelua tehdään kuitenkin veronmaksajien/kaupungin rahoilla. Oletan, että päätökset pyritään ”piilottamaan” osakeyhtiölain säädöksiin vedoten. Odotan mielenkiinnolla uusia käänteitä tässä asiassa, jossa olisi muistettava avoimuus tiedottamisen osalta. Joten hienoa, että asiasta kirjoitetaan. Asiaa hoidettaisiin varmaan pienen piirin sisällä. Itse projektille menestystä ja avointa tiedottamista. T. Velma -54

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy