TAPAUKSEN TAUSTAA: Paljon tapahtuu keskuksessa

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 13.11.2019 - 09:46
Merikeskus Vellamo odottaa, tuleeko Kantasatamaan myös muita matkailijoita houkuttelevia palveluja.

Niinhän siinä sitten kävi kuten arvata saattoi. Kotkan Julkiset Kiinteistöt (JuKi) Oy:n hallitus irtisanoi toimitusjohtaja Anu Kuuselan luottamuspulaan vedoten. Koska Jukin toimitusjohtaja on myös sen tytäryhtiön Backstaff Oy:n toimitusjohtaja, Kuusela ei enää ole myöskään Backstaffin toimitusjohtaja.

Backstaff Oy perustettiin rakennuttamaan ja omistamaan tapahtumakeskuskiinteistö. Tapa, jolla Kuusela lähti hommaa hoitamaan ei miellyttänyt Backstaffin eikä JuKin hallitusta. Eikä varsinkaan se, että Kuusela alkoi kysellä omistajaohjaukselta, meniköhän yhtiöissä kaikki ihan oikein ja kaupungin strategian mukaisesti.

Edellisen kerran Kotkan tytäryhtiön toimitusjohtaja sai lähtöpassit alkukesästä 2018, kun Kotkan Energia Oy:n hallitus antoi potkut tuoreelle toimitusjohtajalle Pekka Passille.

Kaksi erilaista tapaa lähteä

Erottamisissa ja eroamisissa oli eroa. Tilanteessa, jossa vaihtoehtona ei ollut jatkaa toimitusjohtajana, Pekka Passi valitsi irtisanoutumisen, kun taas Anu Kuusela halusi mieluummin tulla irtisanotuksi.

Passi lähti erorahoilla sinetöity vaitiolovelvollisuus mukanaan takaisin pääkaupunkiseudulle. Omistajaohjausjaoston mielestä energiayhtiön hallitus ei noudattanut silloisen puheenjohtajansa Pasi Hirvosen (kok.) johdolla hyvää hallintotapaa, kun se erotti Passin kuulematta häntä itseään. Omistajaohjaus laittoi vaihtoon koko hallituksen.

Myös JuKin hallituksen puheenjohtaja Pekka Posti (sd.) antoi Anu Kuuselalle mahdollisuuden irtisanoutua itse. Se olisi sopinut Postille varmasti hyvin, sillä se olisi sulkenut Kuuselan suun jälkipyykkituvissa. Kuusela halusi kuitenkin toisin, sillä hän haluaa, että toimintatapoihin tulee muutos, muutos nykyistä avoimempaan suuntaan.

Nähtäväksi jää, arvioiko omistajaohjaus tällä kertaa sitä, ovatko JuKin ja Backstaffin hallitukset noudattaneet kaikissa käänteissä hyvää hallintotapaa. Sitähän Kuusela kirjeessään kysyi. Ei olisi saanut kysyä, mutta vastaus on helppo arvata: tuskin noudattivat ainakaan Backstaffiin palkattua henkilökuntaa kohtaan.

Kotkan tytäryhtiöiden toiminnan arvioimisen tekee vaikeaksi tietysti se, että ne ovat yhtiöitä ja toimivat osakeyhtiölain mukaan. Julkisuuslaki ei niihin yllä.

Tästä syystä yhtiöistä, kuten Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:stä, saavat tietoja toimivan johdon lisäksi vain hyvin harvat: yhtiön hallitus, tilintarkastajat, ehkä tarkastuslautakunta ja omistajaohjaus. On siis täysin mahdotonta arvioida sitä, millä perusteilla Anu Kuusela ei nauttinut hallituksen luottamusta, koska sitä ei haluta kertoa. Pekka Posti ei halua asiaa avata.

Persona non grata

Episodilla on erikoisia ulottuvuuksia, joista yksi ilmeni Kotkan kaupunginhallituksen kokouksessa pian Kuuselan irtisanomisen jälkeen. Anu Kuusela oli ollut Kotkan Energian hallituksen jäsen vasemmistoliiton mandaatilla, mutta ehti erota tehtävästä jääviyskysymyksiin vedoten juuri ennen potkujaan JuKista.

Koska jääviyden syy, JuKin toimitusjohtajuus, sitten poistui, vasemmistoliitto oli tuomassa kaupunginhallitukseen esitystä Kuuselan uudelleen valinnasta energiayhtiön hallitukseen.

Tieto Kuuselan nimitysesityksestä tavoitti suuret puolueet kokoussalin kynnyksellä ja esitys vedettiin viime tipassa asialistalta pois. Asiaa käsitellään seuraavaksi omistajaohjausjaostossa.

Näyttää siltä, että Anu Kuuselasta on tullut Kotkassa persona non grata, ei toivottu henkilö, koska hän ei enää nauttinut kaupungin tytäryhtiön ja tyttärentyttären hallitusten luottamusta? Siinä tapauksessa ”laki” ei ole kaikille sama. Myös Kotkan tuore opetustoimenjohtaja Jukka Tanska sai lähteä edellisestä työpaikastaan luottamuspulan vuoksi. Se ei kuitenkaan ollut esteenä virkanimitykseen Kotkassa.

Konsulttiuskoisessa kaupungissa uskotaan ulkopuolisiin sateentekijöihin

Toimitusjohtajia tulee ja menee, mutta kotkalaisena voi olla huolissaan siitä, meneekö tapahtumakeskusasiassa kaikki kuten valtuuston tahto alun perin oli.

Ainakaan aie siitä, että kaupunki vastaisi rakennuttamisesta mahdollisimman paljon itse, ei ole toteutumassa. Rakennuttamisen osaamista Kotkasta löytyisi varmasti omastakin takaa, mutta konsulttiuskoisessa kaupungissa uskotaan ulkopuolisiin sateentekijöihin.

Samalla päätöksenteko valuu yhä kauemmaksi valtuustosalista yhä monimutkaisempien ketjujen ja osakeyhtiölain antaman suojan taakse. Valtuutetut eivät saa tarpeeksi tietoa siitä, miten heidän antamiaan valtakirjoja tyttärien ja tyttärientyttärien kabineteissa jalostetaan. Yksi voittaja tässä pelissä on varma: tyttärentyttären pian ottama ottopoika, rakennuttajakonsultti.

Kun tapahtumakeskusyhtiö hakee parin vuoden kuluttua kaupungin takausta lisälainalleen saadakseen rakennuksen valmiiksi (eihän sitä keskenkään voi jättää), saattaa siinä valtuutettu ihmetellä, että eihän tämän näin pitänyt mennä. Vai ihmetteleekö sittenkään?

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy