Tapiontyynyä on lupa silittää

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 30.06.2019 - 17:40
Kalle Pitkänen ja Mette Mäkinen paljastivat edesmenneen äitinsä teoksen.

Kotkan veistospromenadi on täydentynyt jälleen yhdellä teoksella. Edesmenneen kuvanveistäjän Minna Tuomisen teos Tapiontyyny paljastettiin Isossapuistossa ortodoksisen kirkon edessä kesäkuun lopulla.

Samassa puistossa paljastettiin Tuomisen puolison Pekka Pitkäsen veistos Kotkan kilpi viime vuonna.

Taideteollisessa korkeakoulussa 80-luvulla opiskellut Tuominen toimi aikanaan Kain Tapperin ja Ukri Merikannon opissa ja assistenttina. Suomalainen kivi oli Tuomisen keskeinen materiaali sekä muiden luonnonmateriaalien yhdistäminen siihen.

Tapiontyyny on mustaa graniittia. Vaikka veistos on kovaa materiaali, se näyttää pehmeältä houkutellen silittelemään. Veistos on asetettu punaisesta graniitista hiotulle jalustalle. Teos on kiinnitetty kallioon, jota on paljastettu nurmikon alta.

Teoksen paljastaneet Minna Tuomisen lapset Kalle Pitkänen ja Mette Mäkinen eivät osanneet sanoa teoksen syntyhistoriasta muuta kuin, että heidän äitiään kiinnostivat kansansadut kovasti.

- Moniin taideteoksiin ei saa koskea, mutta äiti sanoi, että tähän nimenomaan pitää koskea, Kalle Pitkänen muisteli.

Kaupunginpuutarhurin Heikki Laaksosen mukaan Tuomisen teos yhdistää veistospromenadin teokset entistä yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi, joka yltää Kuusisessa sijaitsevaan Ruotsinsalmen meritaistelun muistoksi pystytettyyn pronssiseen Seppeleen laskija -veistokseen ja Juha Vainion kadun riimikiviin saakka.

Juha Vainion kadulle on piakkoin valmistumassa myös kuvanveistäjä Olli Manteren soiva teos Tono d´Europa, joka oli Suomi 100 -vuoden kunniaksi ensin esillä Merikeskus Vellamossa. Mantere kokoaa parhaillaan teosta lopulliseen sijoituspaikkaansa. Soivan teoksen musiikillisina asiantuntijoina ovat olleet Marko Puro ja Harri Setälä.

Kotkansaarella sijaitseva veistospuisto on Suomen merkittävin ulkoilmagalleria, jossa on jo yli 30 teosta.

 

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy