Torille viihtyisää ilmettä

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 14.05.2019 - 10:50
Havainnekuva Karhulan torista on vasta karkea lähtökohta tarkemmalle suunnittelulle.

Kanjonin kattamisen ohella Karhulan torin viihtyisyyden parantaminen on ollut kestopuheenaihe vuosikaudet karhulalaisten keskuudessa. Nykyisin Karhulan toria voi sanoa viihtyisäksi kaksi kertaa viikossa, toripäivisin, kun intiimi torialue täyttyy myyjistä ja torikansasta, ainakin kesäisin.

Karhulan keskustan ja nimenomaan torialueen kehittämistä on mietitty viime kuukausina tiiviisti monissa porukoissa. Pohtimisen primus motorina on ollut Karhulan keskustan osayleiskaavaprosessi erilaisine yleisötilaisuuksineen ja aivoriihineen.

Huomiota  pintamateriaaleihin, kadun kalusteisiin, kasvillisuuteen ja valaistukseen

Virkamiestyönä (kaupunkisuunnittelu, puistotoimi ja tekniset palvelut) tehdään parhaillaan kokonaissuunnitelmaa torin ja sen ympäristön kehittämiseksi. Tavoitteena on parantaa torialueen kokonaisilmettä ja käytettävyyttä erityisesti jalankulkijan ja pyöräilijän näkökulmasta, ja kehittää torista ja sen ympäristöstä paremmin käyttötarkoitustaan palvelevaa julkista tilaa.

Kokonaissuunnitelman tavoitteena on parantaa torin visuaalista ilmettä sekä käytettävyyttä. Huomiota kiinnitetään muun muassa pintamateriaaleihin, kadun kalusteisiin, kasvillisuuteen ja valaistukseen.

Tällä hetkellä autoilijat ovat torialueen kunkkuja. Parannussuunnitelmassa on tarkoitus jäsennellä kulkuyhteyksiä ja liikenneratkaisuja nimenomaan jalankulkijoita ja torin käyttäjiä paremmin palveleviksi ja turvallisemmiksi. Parkkipaikat torilla siis vähenevät jonkin verran ja puita tulee lisää.

Monen vuoden projekti

Kokonaissuunnitelma laaditaan tarkempaa suunnittelua ohjaavana yleissuunnitelmana, jossa osoitetaan torin ja sen lähialueen kehittämisen periaatteet ja tavoitteet. Lopulliset materiaali-, valaisin- ja kalustevalinnat sekä tekniset ratkaisut osoitetaan tarkemmissa suunnitelmissa.

Karhulan torille ja ympäristöön aiottuja uudistuksia ei tehdä kerralla valmiiksi, vaan vaiheittain niin, että kustannukset jakautuvat useammalle vuodelle. Hankkeen alustavat kustannukset ovat noin 330 000 euroa.

Kaupunkirakennelautakunta näytti viime viikolla vihreää valoa torin parantamiselle ja suunnittelun jatkamiselle.

 

Roskalaatikoiden rykelmä torin lounaiskulmassa ei kerää kauneuspisteitä.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy