Vanhemmat vaativat väistötiloja Otsolaan

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 11.04.2019 - 09:26
Sari Eskola (vas.) ja Laura Huikko ovat erittäin huolestuneita Otsolan koulun sisäilmasta. He osallistuivat koulun vanhempien järjestämään keskustelutilaisuuteen talvella.

Otsolan koulun vanhemmat vaativat Otsolan koululle pikaisesti väistötiloja, jotta yksikään lapsi ei enää altistuisi, saati sairastuisi huonon sisäilman vuoksi. Vaatimuksensa tueksi vanhemmat ovat laittaneet liikkeelle kuntalaisaloitteen.

- Otsolan koulussa on oireiltu sisäilmaongelmien takia kauemmin kuin missään muussa koulussa Kotkassa, mutta asialle ei silti ole tehty mitään oikeasti vaikuttavaa ja tilannetta korjaavaa, toteavat vanhemmat aloitteessaan.

Sietämätöntä

Huolestuneita vanhempia on Otsolan kohdalla hiljennetty vetoamalla kouluverkkoselvitykseen, jonka valmistuminen viivästyi pitkään. Kun palveluverkkoselvitys lopulta loppuvuodesta 2018 valmistui, Otsola oli siitä unohdettu lähes kokonaan, tai ainakin Otsolan sisäilmaongelmat.

Otsolan koulun tilanne on jatkunut vanhempien mielestä sietämättömän pitkään ja jo aivan liian moni lapsi ja aikuinen on sairastunut koulun takia jo 90-luvulta alkaen ja vielä useampi altistunut ja altistuu siellä edelleen päivittäin.

Sisäilmamuistion 7.3.2019 mukaan 46 lasta ja vuoden 2019 puolella yksi opetushenkilökunnasta oireilee. Sisäilmamuistion 24.1.2019 mukaan 7 oppilasta on vaihtanut koulua oireiden takia ja 5 oireilevaa siirtynyt yläkouluun. Lisäksi kaksi keittiöhenkilökunnasta sekä yksi puhtauspalveluista on oireillut ja siirtynyt muualle sisäilmaoireiden takia.

Otsolan koulun oppilaiden vanhemmat vaativat koululle väistötiloja viimeistään syyslukukauden 2019 alusta alkaen.

- Kunnan talousvaikeuksiin on turha vedota, sillä esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen muistuttaa kuntapäättäjiä (Kuntalehti 5.11.2017) siitä, että edes kunnan tiukka rahatilanne ei vapauta päättäjiä vastuusta sisäilmaongelmissa. Tämä tulisi ottaa huomioon myös Kotkan päätöksenteossa. 

Aloite allekirjoitettavissa verkossa

Otsolan koulun vanhempien aloitteen voi käydä allekirjoittamassa kuntalaisaloite-palvelussa (https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/7569).

Kunnan asukkaiden oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa perustuu kuntalakiin.  Jos aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, asia on otettava käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy