Wiljo löytää eläinkarkurit

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 20.06.2019 - 15:18
Novascotiannoutaja Wiljo ja omistajansa Katri Vainio aloittivat etsijäkoiraharrastuksen neljä vuotta sitten.

Kotkalainen novascotiannoutaja Wiljo on pian valmis eläinetsijäkoira. Wiljo on harjoitellut vainun perusteella muiden eläinten etsimistä kolmisen vuotta. Wiljo aloitti jo neljä vuotta sitten, mutta välissä oli pieni paussi.

Wiljo ja muut koulutuksen saaneet eläinetsijäkoirat etsivät paljon karkuun lähteneitä muita koiria, kissoja ja joskus vähän eksoottisempiakin eläimiä kuten kilpikonnia, hevosia ja frettejä. Etsiminen on vapaaehtoistyötä.

- Kun Wiljo etsi harjoituksissa ensimmäistä kertaa kanoja, se meni ihan sekaisin, kertoo Wiljon emäntä Katri Vainio. Tavallisuudesta poikkeavat saavat eläimenkin innostumaan.

Eläinetsijäkoiraksi sopivat kaikki rodut

Katri Vainio ja Wiljo ovat mukana Vainu eläinetsijäkoirat ry:ssä, joka kouluttaa uusia eläinetsijäkoiria ja pitää valmiiden koirien tasoa yllä. Yhdistys on valtakunnallinen ja sen jäsenet eteläisen Suomen alueelta, Uudeltamaalta, Kymenlaaksosta, Etelä-Karjalasta.

Yhdistyksessä toimii noin sata aktiivia, joista kymmenkunta Kotkan seudulla. Valmiiksi koulutettuja koiria yhdistyksessä on vähän toista kymmentä. Vainu on toiminut vasta kaksi vuotta.

Kotkan seudulla harrastajat kokoontuvat viikoittain harjoituksiin.

- Eläinetsijäkoiraksi sopivat kaikki rodut ja kaikki koirat siihen oppivat, sanoo Vainio, joka itse sai kipinän harrastukseen työkaveriltaan, jolla oli jo valmiiksi koulutettu koira.

Pysyäkseen ”ammattitaitoisena” eläinetsijäkoira tarvitsee harjoitusta senkin jälkeen, kun suorittanut kaikki etsintöihin valmistavat kurssit. Ammattitaitoa mittaava tasokoe pitää uusia puolentoista vuoden välein.

Erilaista kuin ihmisen etsiminen

Etsijäkoirien työ perustuu hajutunnisteeseen, lähtöhajuun. Lähtöhaju on kadonneen eläimen yksilöllinen tunniste kuten esimerkiksi karvatuppo, lelu, harja, panta tai raapimislauta.

Eläinten etsiminen koirien avulla poikkeaa ihmisten etsimisestä. Eläinetsijäkoirat eivät mene etsittävän luo, vaan ne opetetaan ilmaisemaan kadonnut riittävän välimatkan päästä. Muuten vaarana on, että etsijäkoira karkottaa etsittävän yhä kauemmaksi ja pahimmassa tapauksessa vilkkaasti liikennöidylle tielle.

Kun etsijäkoira on ilmaissut ohjaajalle karkurin alueen, kiinniottamista jatketaan houkuttelulla. Eläinetsijäkoirat etsivät karkureita aina kytkettynä pitkään liinaan.

Eläinsuojelutapahtuma Karhulassa

Wiljo on rapsuteltavissa Suuressa eläinsuojelutapahtumassa Karhulassa Sammontalolla 21.9. Koko perheen maksuttomassa hyväntekeväisyystapahtumassa on esillä eläinten asioita monipuolisesti. Mukaan on kutsuttu yhdistyksiä info- ja myyntipöytineen, asiantuntijoita pitämään esitelmiä, on runo- ja muita esityksiä, lapsille askartelua jne.

- Kaikki kutsutut ovat suhtautuneet asiaan erittäin positiivisesti, sanoo tapahtumaa puuhaava Lotta Kuronen. Toinen puuhahenkilö on Tarja Anttila.

Vainu eläinetsijäkoirat ry:stä löytyy tietoa osoitteesta: elainetsijakoirat.fi ja Facebookista.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy