Asenne kohdallaan

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 30.08.2019 - 11:20
Murtadha Abdul Hasan sanoo olevansa periksiantamaton ja itsepäinenkin. Hänen haaveensa tulevaisuudessa liittyvät tällä hetkellä työn tekemiseen ja Suomen kansalaisuuden saamiseen.

Pizzeria on avannut ovensa entistä ehompana Kaukolassa, samassa paikassa kuin ennenkin. Uusi yrittäjä on iloinen, sosiaalinen ja työteliäs nuori mies Murtadha Abdul Hasan, joka tuli Suomeen turvapaikanhakijoiden isossa aallossa vuonna 2015, alaikäisenä ja yksin. Nyt hän on aikuinen ja tukevasti omilla jaloillaan.

Murtadhan (20) elämä muuttui liian hankalaksi kotimaassaan Irakissa hänen ollessaan 16-vuotias. Hän lähti pakoon väkivaltaa ja omaa perhettään, käytännössä isäänsä, jonka ajatus poikansa tulevaisuudesta oli täysin toinen kuin Murtadhalla itsellään.

Uhattuna Murtadha pakeni kymmenen maan kautta ja päätyi lopulta Suomeen, jonne hän halusikin.

Periksiantamaton

Murtadha aloitti yrittäjänä kesäkuussa. Pernoontien ja Aartanpolun risteyksessä sijaitsevassa kebab-pizzeriassa on vielä ollut melko hiljaista. Entiset asiakkaat eivät vielä ole löytäneet takaisin.

Olosuhteet ovat kuitenkin nyt kohdallaan: tilat näyttävät siisteiltä ja ruokalista houkuttelevalta, eikä hintatasokaan päätä huimaa. Kesäkukat koristavat terassia.

Murtadha uskoo vakaasti siihen, että kovalla työnteolla ja periksiantamattomuudella hän voi lunastaa paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Kelan rahoilla hän ei ole halunnut elää, vaan ansaita rahat itse ja maksaa verot kuten kuuluu.

18-vuotiaana hänellä oli työtodistus jo kymmenestä työpaikasta, vaikka ulkomaalaisena hänen on ollut hyvin vaikea saada työtä. Hän on raivannut moottoriteiden varsia, kerännyt kaalia, siivonnut, tehnyt muuttohommia, mitä tahansa.

Pisin jakso oli Wasco Coatingsin kaasuputkitehtaalla 1,5 vuotta. Samaan aikaan hän työskenteli viikonloppuisin baareissa blokkaajana.

Wascossa pesti päättyi viime keväänä, kun kaikki putket tuli päällystettyä. Murtadha oli saanut vuosien mittaan sen verran rahaa säästöön, että pystyi hankkimaan Kaukolan pizzerian itselleen.

- Ajattelin, että parempi ottaa riski kuin vain maata kotona, Murtadha Abdul Hasan sanoo. Hän puhuu suomea hämmästyttävän sujuvasti, vaikkei ole Suomessa koulua käynytkään.

Koulu ahdistaa

Koulu oli se, mitä Suomella oli 16-vuotiaalle Murtadhalle tarjota. Ahdistavat koulumuistot kotimaasta nousivat kuitenkin niin rajuina pintaan, ettei koulunkäynnistä Suomessa tullut mitään. Lisäksi jonkinasteinen keskittymis- ja kenties luki-häiriö vaikeuttivat oppimista.

- Minulle tulee aina paha olo, kun menen kouluun.

- Haluan tehdä työtä ja bisnestä ja mennä elämässäni eteenpäin. Toivon myös, että saan Suomen kansalaisuuden.

- Minulla on paljon ideoita, mutta täytyy ensin katsoa, miten pizzeria lähtee pyörimään.

”Ihmisiin on yhä vaikea luottaa”

Mutardha asuu Tiutisessa yhdessä koiransa Paxin kanssa (pax = rauha) paritalossa vuokralla. Ensimmäinen asunto oli Kotkansaarella, mutta hän halusi rauhallisempaan ympäristöön.

- Tiutisessa on hiljaista, on metsää ja uimarantaa, joissa voi kävellä.

Hän ei kaipaa muiden maahanmuuttajien seuraa. Eipä hänellä kovin paljon aikaa siihen olisikaan, sillä pizzeriassaan hän tekee 13 tunnin työpäiviä seitsemänä päivänä viikossa.

Niukka vapaa-aika menee saliharjoittelussa, jolla hän tähtää ensimmäisiin fitness-kisoihinsa ensi vuonna. Irakissa hän harrasti judoa, mutta se päättyi autopommin räjähdykseen ja polven rikkoutumiseen.

Kotiinsa hän ei ole ollut missään yhteydessä lähtönsä jälkeen, eikä perhe (isä, äiti ja kaksi veljeä) tiedä, missä Murtadha on. Painajaiset sodan kauhuista piinaavat jatkuvasti, mutta Murtadha ei anna periksi.

- Ihmisiin on yhä vaikea luottaa.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy