Eagle Filters on maailman huippua

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 09.11.2018 - 19:11
Toimitusjohtaja Juha Kariluoto uskaltaa jo sanoa ääneen, että Eagle Filters on tällä hetkellä teknisesti lajissaan myös maailman paras ja luotettavin.

Kaasuturbiinilaitoksille imuilmansuodattimia valmistava Eagle Filters on selvinnyt kolmesta markkinoiden romahduksesta ja tuotantotilojen täystuhosta. Kaasuturbiinilaitosten ilmansuodatinratkaisujen tekijänä Karhulan teollisuuspuistossa toimiva yritys on tällä hetkellä omalla kapealla tuotealueellaan yksi merkittävistä toimijoista maailmassa.

Ja nyt, kun pahimmalle kilpailijalle vielä sattui laadullinen kömmähdys, toimitusjohtaja Juha Kariluoto uskaltaa jo sanoa sen ääneen.

- Eagle Filters on tällä hetkellä teknisesti lajissaan myös maailman paras ja luotettavin.

Kolmen romahduksen taktiikalla

Helpoimman kautta vuonna 1995 perustettu Eagle Filters ei asemaansa huipulla ole suinkaan saavuttanut. Alkuajat olivat Kariluodon mukaan hankalia. Sitten saatiin ensimmäinen vientikauppa Unkariin vuonna 1999 ja sen jälkeen myös Englantiin ja Saksaan.

Nykyisin lähes pelkästään voimalaitosten suodattimiin erikoistunut yritys teki alussa myös ilmanvaihtosuodattimia asuntoihin, julkisiin kiinteistöihin ja teollisuuden pölynpoistoon. Kasvu oli 2000-luvulla nopeaa, mutta sitten alkoivatkin vaikeudet.

Materiaalitoimintojen kanssa sattui hasardi, sitten iski maailmanlaajuinen lama ja tilaukset loppuivat muutamaksi kuukaudeksi kokonaan.

Kolmas romahdus liittyi kansainväliseen hiilidioksidien päästökauppaan.

- Maakaasun veroa Suomessa nostettiin ”risupaketin” osana ja samaan aikaan EU pilasi päästökaupan myöntämällä ilmaisia päästöoikeuksia noin sata kertaa liian ison määrän, ja CO2 -tonnin hinta romahti.

- Tämän seurauksena kaasulaitoksia laitettiin koipalloihin, kivihiililaitoksista tuli kannattavia ja uusiakin biovoimalaitoksia muutettiin kivihiilellä toimiviksi.

Kaasuturbiinien suodattimia valmistavan Eagle Filtersin liikevaihto putosi.

Lokakuussa vuonna 2015 Eagle Filtersiä kohtasi vielä yksi iso menetys, kun sen tuotantotilat Kolkkalassa tuhoutuivat tulipalossa täysin. Palo sai alkunsa alaikäisten nuotioleikeistä rakennuksen läheisyydessä.

Pari viime vuotta töitä on saanut tehdä rauhassa

Tulipalon jälkeen Eagle Filtersin oli pakko ja helppokin siirtää suodattimien valmistaminen Viroon. Yhteistyötä virolaisten kanssa yritys oli tehnyt jo parikymmentä vuotta alemman tasoisten suodattamien kanssa.

Virossa Eagle Filtersin suodattimia tekee noin kaksikymmentä henkilöä. Karhulassa hoituu tuotekehitys ja myynti vajaan kymmenen henkilön voimin.

Kariluodon mukaan pari viime vuotta töitä on saanut tehdä rauhassa.

- Tänä vuonna on investoitu voimakkaasti myynnin kehittämiseen muun muassa palkkaamalla myyntijohtaja, syyskuussa aloitti Eagle Filters Inc -tiimi Yhdysvalloissa kahden myynti-insinöörin voimin ja Suomeen palkataan lisää myyntivoimaa vientiin vielä ennen vuoden loppua.

 Myös Kiina ja ylipäänsä Aasia on hyvä markkina-alue. Kilpailu on kovaa, mutta muutamassa vuodessa Eagle Filtersin on tarkoitus kasvaa myös markkinaosuudella mitattuna merkittäväksi toimijaksi.

Luonnon puolesta

Eagle Filtersin valtti kilpailussa on sen suodatinratkaisujen tuoma energiansäästö. Sen tuotteilla on yksi patentti ja toinen hakemus on sisällä. Korkea laatu, luotettavuus ja energiatehokkuus ovat Eagle Filtersin suodattimien tärkeimmät ominaisuudet.

Kolmen kotkalaismiehen aikanaan perustaman yrityksen pääomistaja on nykyään Loudspring Oyj 67,6 prosentin osuudella ja henkilöosakkailla loput. Loudspring Groupin toimintaidea perustuu luonnonvarojen säästämiseen ja esimerkiksi vuonna 2017 Eagle Filtersin tuotteilla vähennettiin teollisuuden CO2 -päästöjä Kotkan asukkaiden vuosipäästöjä vastaava määrä.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy