Hierojan ammatti kulkee suvussa

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 29.09.2019 - 11:11
Karhujen veistely on Jukka Griinarille vastapainoa työlle.

Hierojan ammatti kulkee Griinareilla suvussa. Jukka Griinari on sukupolvien ketjussa keskimmäinen lenkki. Hänen isänsä Martin muistavat monet vanhemman polven karhulalaiset ja nyt myös Jukan poika Aleksi on jatkaa samassa ammatissa.

Yhtä lailla kuin ammatti kulkevat suvussa myös asiakkuudet. Jukka Griinarin hoidettavana Ojanteella, Korkeakosken ja Peippolan välimaastossa, käyvät jo kolmannet sukupolvet.

Viime aikoina Griinarin asiakkaita omakotitalon pihamaalla on kohdannut hieman erikoinen, mutta hyvin sympaattinen näky: kahdeksan puusta moottorisahalla veistettyä karhuhahmoa tervehtii tulijoita.

- Se on jonkinlaista vastapainoa työlle, Griinari sanoo.

Ihmisläheinen ammatti

Jukka Griinari kutsuu itseään vanhan liiton möyhentäjäksi. Sillä hän viitannee siihen, että hän aloitti ammatissa aikana, jolloin hierojia oli seudulla vain pari-kolme. Koulutus haettiin Lahdesta Kauko Juntusen hierontaopistosta, joka oli lääkintöhallituksen valvoma koulu.

- Hierojan ammatissa kiinnostaa ennen kaikkea se, että saan auttaa ihmisiä. Tämä on ihmisläheinen ammatti, jossa saa itse määrätä tahdin.

Hierominen on käsityötä, joka vaatii tekijältään hyvää kuntoa. Siitä Griinari pitää huolen muun muassa kuntosaliharjoittelulla. Oma muutaman hehtaarin suuruinen ”kuntosali” löytyy omasta harrastemetsästä, josta hän tulevaisuudessa hakee myös karhujensa aihiot.

Karhuperhe syntyi metsurin sahalla

Ensimmäisen karhunsa Griinari veisteli pari vuotta sitten. Viime keväänä hän sytkähti asiaan uudestaan ja tosissaan. Nyt pihaa vartioi kokonainen karhuperhe, jossa jokaisella hahmolla on tekijänsä antama nimikin. Ja oma luonteensa.

Jokaisen karhunsa hän tähän mennessä veistänyt tavallisella metsurin sahalla. Veistolaippa on hankintalistalla.

- Minun pitää saada tehdä käsilläni koko ajan jotakin. En tiedä, mikä duracell olen, mutta harvoin tulee istuttua paikoillaan.

Aikaisemmin Griinari buustasi vanhoja volvoja ja entisöi mopoja. Ojanteen mopokerhon riveissä hän oli kolme kertaa voittamassa Kotkan meripäivien avajaisparaatin parhaimman ryhmän palkintoa.

Nyt karhut tuntuvat olevan Griinarille tärkeitä. Hänen äänensä saa uutta lämpöä, kun hän puhuu niistä, kuin omista lapsistaan.

- Otan puusta suljun ja purut pois, ja sieltä karhun hahmo tulee kuin itsestään esiin. En suunnittele veistoksia etukäteen.

- Karhu on voimaeläin ja siksi se minua kiehtoo. Peruskarhulalaisena veistän pelkkiä karhuja. Tai olenhan minä myös muutaman buldogin tehnyt.

Moottorisahalla veistämisessä järjestetään myös kilpailuja. Kenties joskus kisassa nähdään myös karhulalainen karhuntekijä.

- Tavoitteeni on kehittää itseäni.

 

Jukka Griinari

- Hieroja.

- Syntynyt Karhulassa 1959 ja asunut Ojanteella koko ikänsä opiskeluaikaansa lukuun ottamatta.

- Käynyt Korkeakosken ja Helilän koulun sekä Karhulan ammattikoulun.

- Opiskellut hierojaksi Lahdessa 80-luvun alussa.

- Naimisissa, kolme lasta.

- Harrastaa mm. karhujen veistämistä moottorisahalla ja Ojanteen mopokerhoa.

- Kannattaa positiivista ajattelua ja on sitä mieltä, että ei elämää tarvitse aina ottaa niin hirveän vakavasti.

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy