Jaken Pölliä pyörittää periaatteiden mies

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 19.10.2018 - 16:56
Jake Ihalaiselle asiakkaan tyytyväisyys on tärkeintä.

Metsäpalveluyrittäjä Jake Ihalainen on periaatteiden mies. Yrittäjänä hänellä on kolme pääperiaatetta:

- Tehdään aina niin hyvin kuin osataan.

- Pyritään tekemään viimeiseen asti sen, mitä on luvattu ja pysymään aikataulussa.

- Pitää olla rehellinen itselle ja muille. Jos jokin liiketoiminta ei kannata, pitää olla rohkeutta luopua siitä, Jake Ihalainen sanoo.

Noin vuosi sitten Jake Ihalainen palkittiin Kotkan Vuoden nuori yrittäjä -palkinnolla. Tänä syksynä hän tunnustusta maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa. Hän oli yksi viidestä nuoresta yrittäjästä Kymenlaaksossa, jotka saivat Otsakorven säätiön palkinnon.

Parasta on se, kun entiset asiakkaat säilyvät

30-vuotias Ihalainen perusti Jaken Pöllin vuonna 2005, 16-vuotiaana lukiolaisena. Hän valmistui metsätalousinsinööriksi Kotkassa 2013. Sitten teinivuosien ja klapien myynnin Ihalainen on kasvattanut yrityksensä monipuoliseksi metsäpalveluyritykseksi.

Eniten yritystä työllistävät taajamahakkuut ja pihapuiden kaadot. Viime vuonna Ihalaisen mukaan yrityksellä oli noin 600 eri työmaata.

Kun työmaita on paljon, työt pitää osata ketjuttaa. Työmaiden vaihtuminen tiuhaan on kuitenkin työntekijöille mielekästä.

- Tykkään siitä, että saadaan valmista aikaan.

- Uusia asiakkaitakin tulee koko ajan, mutta parasta on se, kun entiset asiakkaat säilyvät. Se on sellaista sanatonta palautetta.

Nuoren yrittäjän mieltä lämmittää myös se, kun asiakas tulee kuultuaan suositteluja puskaradion kautta.

- Se on parasta palautetta. Suosittelua ei voi ostaa kuin omilla teoillaan.

Oikea-aikaisuus on tärkeää metsänhoidossa

Harvoilla asioilla metsänhoidossa on oikeasti kiire. Taimikon voi hoitaa yhtä hyvin syksyllä kuin keväälläkin. Ja jos mänty on kasvanut pihassa 80 vuotta, ei sitä juuri seuraavana päivänä tarvitse kaataa.

Jake Ihalainen korostaa kuitenkin metsänhoitotöiden oikea-aikaisuutta. Se on suoraan suhteessa siihen, minkälaista tuottoa metsäomaisuudestaan tulevaisuudessa saa.

- Hakkuurästejä on paljon, varsinkin nuorissa metsissä, kun taimikonhoito on jäänyt tekemättä.

Metsänhoito ja metsäomaisuuteen sijoittaminen ovat pitkäjänteistä puuhaa. Pikavoittoja metsästä ei ole saatavissa. Avohakkuun jälkeen uuden metsän istutus ja kasvattaminen vaativat 15 vuotta tiivistä työtä ja ensimmäistä tiliä voi odotella 25-30 vuoden kuluttua.

Ihalainen on huomannut, että metsänomistus on alkanut kiinnostaa yhä enemmän.

- Metsän ostajia on enemmän kuin myyjiä ja kaikki tilat menevät kaupaksi.

Osasyynä kiinnostukseen kasvuun lienee uusi metsäteollisuuden nousubuumi, mutta yhtä lailla Ihalaisen mielestä omistajat tykkäävät luonnosta ja siellä olemisesta.

- On sitten jotain konkreettista, jota antaa lapsenlapsille. Jos sijoittaa rahat pörssiosakkeisiin, sieltä on vaikea mustikoita poimia.

Päättäjät luovat positiivista ilmapiiriä

Metsäammatissa tulevaisuus näyttää valoisalta. Suhdanteista riippumatta metsä kasvaa aina. Suomen metsät kasvavat yli sata miljoonaa kuutiota vuodessa. Hakkuita tehdään 60-70 miljoonaa kuutiota.

Yrityksensä laajentamista Ihalainen ei ajattele, vaan sitä, että se, mikä tehdään, tehdään erittäin hyvin.

Haasteina alalla ovat Ihalaisen mukaan kausiluonteisuus ja työvoiman saatavuus.

Nuoren yrittäjän silmissä Kotka on hyvä paikka.

- Päättäjät haluavat luoda positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä. Ja Cursorista saa aina vastauksen kysymyksiin, erinomaista palvelua.

 

Kotkan Lihamestarit toivottaa aurinkoista pääsiäistä!

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy