Lentoruoste uhkaa autojen maalipintaa

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 27.02.2019 - 08:54
Timo Mukala antaa mielellään asiakkaille myös kotihoito-ohjeita autojen maalipintojen suojaamiseksi muun muassa ruosteelta.

Lentoruoste on pahin autojen maalipintojen vaurioittaja alueilla, joilla teitä suolataan. Kotkan seudulla teitä on perinteisesti suolattu paljon: valtatie seitsemän on haluttu pitää aina sulana venäläisiä varten. Samalla paikalliset autoilijat ovat saaneet kärsiä autojensa maalipintojen vaurioista.

Metallinen nastapöly nousee tiestä ja jää kiinni auton kylkiin ja muovisiin alaosiin. Se näkyy pieninä ruskeina pisteinä. TM Autopesupalvelun Timo Mukala tietää, että pitemmän päälle se johtaa auton kylkien ruostumiseen.

Suojaamattomasta pinnasta ruoste menee läpi

Lentoruoste on Mukalan mukaan ongelmana aivan omaa luokkaansa. Sen haittoja voi vähentää säännöllisillä pesuilla ja kunnollisella vahauksella tai pitkäkestoista suojaa tuovalla keraamisella käsittelyllä.

- Jos maalipinta on suojattu hyvin, ruostepöly jää siihen, mutta suojaamattomasta pinnasta ruoste menee läpi, Mukala sanoo.

- Jos lentoruosteen antaa puoli vuotta muhia auton pinnassa, se alkaa mennä kaikista suojauksista läpi.

Mukala pitää ensiarvoisen tärkeänä laittaa uuteen autoon jonkinlainen suojakäsittely. Silloin maalipinta on vielä naarmuton ja "neitseellinen".

- Myöhemmin on aina riskinsä, että maalipintaan käytössä syntyneet joudutaan hiomaan pois. Hionta lisää käsittelyn hintaa.

Ammattilaisen pesu keväisin

Mukalan mukaan todella harva auto säästyy lentoruosteelta. Monta kertaa viikossa pestävissä takseissa sitä on vähemmän.

Lentoruostetta voi poistaa tarkoitukseen sopivalla nesteellä pesemällä tai mekaanisesti hiomalla. Harvoin auton pesettävän kannattaa Mukalan mielestä kääntyä asiantuntijan puoleen ainakin keväisin, kun teiden suolaus ja nastarenkaiden käyttö on ohi.

- Kun keväällä teettää autoonsa kunnollisen pesun ja ruostepölyn poiston, asiakas saa kesäksi autoonsa hyvän ja sileän maalipinnan, jota on helpompi vaikka itse pitää puhtaana.

Mukala haluaa korostaa lentoruosteen poiston tärkeyttä.

- Tietoisuus lentoruosteesta on kuitenkin vielä aika pientä, hän harmittelee.

Yrittäjänä 25 vuotta

Timo Mukala on ollut yrittäjänä 25 vuotta. Sitä ennen hän kunnosti vaihtoautoja kymmenisen vuotta Veholla, mutta koko ajan samassa kiinteistössä tähän vuoteen saakka.

Helmikuun alussa TM Autopesupalvelu muutti Keltakalliolla uusiin tiloihin Ruuvikatu 6:een. Mukalan lisäksi yrityksessä on neljä työntekijää.

TM Autopesupalvelu puhdistaa ammattitaidolla autoja näyttelytasoiseen kuntoon. Mutta suurin työllistäjä on perustason autonhoito.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy