Mansikkaa kolmannessa polvessa

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 15.07.2019 - 08:28
Airi Suutari, vävy Marko Pulli ja Pekka Suutari osaavat mansikanviljelyn. Mansikanviljelyn tilalla aloitti aikoinaan Airin isä Aimo Ristola.

Mansikkakausi on parhaimmillaan ja mansikanviljelijät kiireisimmillään. Satokauden alkupyrähdyksen jälkeen marjojen kypsyminen on tasaantunut, kiitos viilenneiden säiden.

Suutarin tilalla Kotkan Pernoossa mansikkaa viljellään kolmannessa polvessa. Aimo Ristola aloitti viljelyn omakotitalon ympärillä, tytär Airi Suutari ja miehensä Pekka jatkoivat ja laajensivat 70-luvun puolivälistä alkaen ja nyt tilan hoito on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle.

Sanna Suutari-Pulli ja Marko Pulli touhuavat nyt toista täyttä kesää parin hehtaarin suuruisilla mansikkaviljelyksillä. Kymmenkunta aiempaa vuotta he olivat olleet kesälomillaan auttamassa mansikan myynnissä.

Pelkkä mansikanviljely ei perhettä elätä

Sanna Suutari-Pulli mielellään korostaa, että mansikanviljely on Markon juttu. Luultavasti siksi, että ettei mansikka suussa syntynyt Suutari-Pulli alun perin ollut kovin innostunut ottamaan tilaa vastuulleen.

- Sitten ajattelin, että parempi perheessä olla kaksi väsynyttä kuin yksi täysin burnoutissa, Sanna Suutari-Pulli sanoo.

Pelkkä mansikanviljely ei perhettä elätä. Kouluvuoden alkaessa Mansikka-Marko vaihtaa roolia ja aloittaa viime talven tapaan Rauhalan koulussa ohjaajana. Sannalla on Kangas Keidas -yritys Prisman tiloissa.

Airi ja Pekka Suutarin aikana jako oli niin, että mansikanviljely oli Airin homma, Pekka työskenteli betoniraudoittajana. Kesälomat toki häneltäkin kuluivat mansikan parissa ja eläkkeelle jäätyään 20 vuotta sitten kaikki kesäajat.

- Ihmisten kuulee puhuvan, kuinka mansikanviljelystä saa hyvät rahat. Olen joskus laskenut, että tuloista 30 prosenttia menee poimijoiden palkkoihin, 30 prosenttia tarvikkeisiin, 30 prosenttia jää itselle ja 10 menee kaikkeen muuhun, luettelee Airi Suutari.

Valmiiksi poimittuna suoraan tilalta

Mansikan itsepoiminta on vähentynyt, eikä sitä Suutarinkaan tilalla enää juurikaan ole. Pääosa sadosta myydään valmiiksi poimittuna suoraan tilalta. Jos jotain jää, se myydään toreilla.

Sanna Suutari-Pullin mukaan torimyynti on vähentynyt huimasti siitä, mitä se oli ennen kuin myyntiä alkoi olla markettien edessä ja jopa bussipysäkeillä.

- Tilallamme kysyntä ja tarjonta ovat hyvin tasapainossa, Sanna Suutari-Pulli kuvailee.

On helppo uskoa, että poimitut mansikat löytävät ostajansa pian. Haastattelunkin aikana asiakkaita käy tasaiseen tahtiin kyselemässä tuoretta marjaa.

- Ihmiset haluavat nähdä, mistä ruoka tulee, Sanna Suutari-Pulli sanoo.

Hän korostaa mansikan laatua ja sitä, että mansikka on elintarvike, jota pitäisi käsitellä sen mukaan. Mansikoitten kaatelu astioista toiseen ja muutenkin kovakourainen käsittely eivät tee niille hyvää.

- Jos rikot mansikan pinnan, se alkaa käydä ja lätsähtää. Ostaisivatko ihmiset lauantaimakkaraa, jos sitä käsiteltäisiin kuin mansikkaa joskus näkee käsiteltävän?

Airi Suutari kertoo ohjeistaneensa poimijoita:

- Poimi mansikoita kuin perhosia, kanna kuin kananmunaa.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy