Puu ja kaato satsaa palvelunopeuteen

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 17.05.2019 - 12:35
Olli Ollonen (vas.) ja Marko Ylä-Kotola ovat tyytyväisiä yrityksensä tilanteeseen tällä hetkellä.

Yrityksen nimi, Puu ja kaato, kertoo sen toimialasta paljon, mutta nykyään ei suinkaan kaikkea. Karhulan Ristinkalliolla toimipaikkaansa pitävä metsäpalveluyritys tekee paljon muutakin kuin kaataa pihapuita, vaikka siitähän yritys ehkä parhaiten tunnetaan.

- Yrityksemme päätyömassa tulee sähköyhtiöiltä, metsäyhtiöiltä, kaupungeilta ja kunnilta. Lisäksi teemme kaikenlaista pientä sen päälle, sanoo Puu ja kaato -yrityksen perustaja ja toinen omistaja Marko Ylä-Kotola.

”Kaikenlaista pientä” on esimerkiksi heinänniitto valtion teidenvarsilta Kaakkois-Suomessa tai Haminan valleilla. Talvisin Puun ja kaadon miehet tekevät myös lumitöitä.

Omalla sektorillaan huomattava toimija

Yrityksen historia vie 20 vuoden taakse. Vasta valmistunut metsäinsinööri Ylä-Kotola perusti toiminimen, kun hän sivuhomminaan kaatoi pihapuita. Varsinainen työ oli vielä eräoppaana Jussi-Pekoilla Kymijoella.

Oma yrittäminen alkoi tosissaan vuonna 2004, kun Ylä-Kotola palkkasi ensimmäiset työntekijänsä. Sen jälkeen Puu ja kaato on kasvanut yhdellä tai kahdella metsurilla vuodessa.

Kesätöihin vuonna 2007 tullut Olli Ollonen vakinaistui 2011 ja tuli samalla toiseksi osakkaaksi yritykseen.

Puu ja kaato työllistää tällä hetkellä 30 vakituista henkilöä, joista 25 on metsureita. Noin kahden miljoonan euron liikevaihdollaan Puu ja kaato on omalla kapealla sektorillaan huomattava toimija.

Nopeaa reagointia yllättävissä tilanteissa

Ollosen ja Ylä-Kotolan mielestä puheet siitä, että metsureita on vaikea saada, eivät pidä paikkaansa.

- Kyllä metsureita on ja hyviä sellaisia, kunhan vain maksat kilpailukykyisen hinnan ja takaat töitä ympäri vuoden, miehet sanovat.

Usein metsäpalveluyritykset lomauttavat metsurit talveksi. Puu ja kaato ei niin tee, vaan keksii talvella korvaavia töitä, kuten lumitöitä.

- Olemme panostaneet palvelunopeuteen. Kun jotain yllättävää sattuu, meillä on heti parikymmentä metsuria valmiina.

Puu ja kaato toimii suurin piirtein sektorilla Porvoo-Lahti-Kouvola-Luumäki. Sillä kehällä ovat myös kilpailijat, joiden kanssa on taisteltava isoista sopimuksista. Tänä keväänä yritys avasi toisen toimipisteensä Kouvolaan.

Toimintansa suurimpana riskinä Ollonen ja Ylä-Kotola pitävät sitä, että jompikumpi heistä väsyy. Puu ja kaato on pitänyt ylätason organisaation tarkoituksella ohuena. Työnjako on se, että Ollonen vastaa koneista ja Ylä-Kotola siitä, että firmassa on rahaa.

- Joka vuosi yritämme keksiä aina jotain uutta. Vanha sanontahan on, että tyytyväisyys olemassa oloon on taantumisen merkki.

Tämän kesän uutuus on Kouvolan toimipisteen lisäksi kauko-ohjattava rinneleikkuri moottoritien kupeisiin.

 

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy