Sunilan lannoitetehdas valmistuu aikataulussa

Käyttäjän Eija Anttila kuva Eija Anttila
Julkaistu: 28.12.2018 - 13:56
Jari Järvisen pitkäjänteinen työ BioA-konseptin parissa kantaa pian odotettua hedelmää.

Sunilaan rakenteilla oleva BioA-lannoitetehdas on aikataulussaan. Toimitusjohtaja Jari Järvisen mukaan tehdas on kasassa maaliskuun puolessa välissä. Ensimmäiset valmiit lannoite-erät lähtevät viljelijöille huhtikuun alussa.

Järvisen mukaan viljelijät odottavat jo kuumeisesti ensimmäisiä lannoitetoimituksia. Suomen suurimmat viljelijät haluavat olla ensimmäisinä kokeilemassa uutta biolannoitetta, jolla on saatu hyviä tuloksia koeviljelyissä ja joka on hinnaltaankin kilpailukykyinen.

Vaikka tehtaan rakentaminen on edistynyt hyvin, helppoa se ei Jari Järvisen mukaan ole ollut.

- Mutta sehän on vain työtä, Järvinen sanoo erittäin vaikeaksi kuvailemansa syksyn jälkeen.

Järvinen on paitsi BioA Oy:n toimitusjohtaja myös itse tuotteen kehittäjä. Kysymyksessä on pääosin biologinen lannoite, joka valmistetaan suomalaisen metsäteollisuuden jätesivuvirroista. Kemiallisena lisänä käytetään typpeä, joka tuodaan junalla Venäjältä.

Ensin kotimaan markkinat

Suomen kierrätyskuitu Oy:n entisiin tiloihin rakennettavassa laitoksessa aletaan tehdä lannoitetta, jonka on tarkoitus valloittaa markkinat koko maailmassa. Ensimmäisessä ns. pilottivaiheessa vaiheessa Sunila 1:ksi kutsutun laitoksen 40 000 tonnin vuosituotanto menee kokonaisuudessaan kotimaan markkinoille, josta se lohkaisee 8-9 prosentin siivun.

Kun Sunila 2:n tuotanto muutaman vuoden kuluttua on vauhdissa, lannoitetta tehdään kymmenkertainen määrä ja sen on tarkoitus levitä myös Pohjoismaiden markkinoille. Suomen lannoitebisneksestä BioA:n on tarkoitus haukata noin 70 prosenttia. Kakkosvaiheessa lannoiteliiketoiminnan liikevaihto on noin 90 miljoonaa euroa.

Puolet investoinnista jää omalle alueelle

Cursor kehitti lannoitetta seitsemän vuotta ja patentoi nyt teolliseen tuotantoon valmiin BioA -konseptin. Konsepti on yhtiöitetty BioA Oy:ksi, josta Cursorilla on osake-enemmistö.

BioA Oy työllistää ensimmäisessä vaiheessa kymmenkunta työntekijää. Kaiken muun paitsi itse lannoitteen tekemisen se ostaa palveluina ulkopuolelta kuten koko logistiikan ja tavaran käsittelyn.

Järvisen mukaan ensimmäisen vaiheen yli neljän miljoonan euron investoinnista puolet jää omalle alueelle tavaran toimituksina ja työn tekemisenä.

- Se on yllättävän hyvin.

Lannoitetehtaan rakentaminen Sunilan tehtaan ja seuratalo Pirtin ympäristöön ei paljonkaan näy ulospäin. Katso alla olevasta linkistä video säiliöiden siirtämisestä.

Uusi, ympäristöystävällinen tuote

BioA:n tavoitteena on korvata markkinoilla olevat täysin kemialliset lannoitteet.

- Ensimmäisessä vaiheessa pystymme puolittamaan lannoitteiden ympäristörasituksen. Seuraavassa vaiheessa tuotannon kasvaessa pari vuoden sisään pystymme jo täyttämään koko Suomen luomulannoitustarpeen.

Peltolannoitteita käytetään Suomessa 600 000 tonnia vuodessa, josta vain noin 1,5 % eli 9 000 tonnia on tarjolla luomuna eli eläinperäisenä lannoitteena ja loput ovat kemiallisia lannoitteita.

Järvisen mukaan BioA:n lannoite vastaa täysin laadultaan ja ominaisuuksiltaan kemiallista lannoitetta ja on lisäksi samanhintainen, mikä helpottaa sen käyttöönottoa. Aiemmin markkinoilla ei ole ollut vastaavaa kierrätys- tai luomulannoitetta.

Ei hajua eikä pölyä

Lannoitetehdas ei Järvisen mukaan aiheuta haju- tai muita ympäristöhaittoja. Biomassa kuskataan tehtaalle tankkiautoa vastaavilla rekoilla kuivatavarana (noin kolme rekkaa päivässä).

Rekoista massa siirretään painelähettimellä suoraan tehtaan säiliöihin, eikä se ole ulkoilman kanssa tekemisissä missään vaiheessa.

BioA:n kehittämisessä on Curosrin lisäksi ollut mukana UPM, Stora Enso, Fortum, Neste, Raisio, VTT sekä Turun, Tampereen ja Helsingin yliopistot sekä Aalto-yliopisto.

 

Tästä linkistä näet Harjavallasta Sunilaan tulleiden lannoitesäiliöiden siirtoa:

https://youtu.be/lLgnjaIWL2Y

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi artikkelia

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy