Dekkarikomedia hirviökoiran jäljittämisestä

Kotkan kaupunginteatterin uutuusnäytelmä on Sherlock Holmes -klassikkoon perustuva Baskervillen koira.

Hannu Lehtinen

Devonin utuisilla nummilla Baskervillen suvun miehiä vainoaa kaamea kirous. Legenda kertoo Sir Hugo Baskervillen saaneen surmansa painajaismaisen hirviökoiran hampaissa. Sata vuotta myöhemmin Baskervillen perillinen löytyy mystisesti kuolleena, vierellään valtavan koiran jälkiä… Maailmankuulu mestarietsivä Sherlock Holmes ja hänen uskollinen apurinsa Tohtori Watson kohtaavat uransa merkillisimmän tapauksen ja vaarallisen vastustajan – pian on jälleen yhden Baskervillen henki uhattuna.

Esityksen viidellä näyttelijöllä on esitettävänään peräti 35 roolia.
– Kirjailija on kirjoittanut jo erilaisia tyyppejä näyttelijän työtä helpottamaan, sanoi näyttelijä Kalle Kurikkala eri hahmojen etsimisestä. Ohjaaja Ilmari Pursiainen tunnusti heidän tarkoituksen olleen tehdä viihdettä ja vetävä esitys.
– Holmes esittää myös ihmismielen pimeitä puolia, mutta emme demonisoi pahuutta. Holmes ei oe kovin empaattinen ihminen, kyltymättömyys liittyy ihmisenä etsimiseen.

Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -klassikkoon Baskervillen koira perustuvassa, Ken Ludwigin sovittamassa dekkarissa yleisö pääsee nauttimaan virtuoosimaisesta näyttelijäntyöstä ja seuraamaan, miten näyttelijät selviävät salamannopeiden roolivaihtojen liki mahdottomasta haasteesta. Näyttelijät pitivät haasteellisimpana olla valmiina oikeaan aikaan oikeassa asussa. Heillä on kulisseissa apuna kaksi pukijaa, että asuvaihdot onnistuvat.
– Teen aika paljon ulkomuodon kautta eri hahmoja, paljon myös äänen. Tilanteet tuottavat hamoihin kaikkein eniten, kertoi näyttelijä Antti Leskinen. Ei vain näyttelijöiden haaste, vaan myös vierailevan lavastajan Tinde Lappalaisen haasteena ovat olleet nopeat melkein turbovauhdilla vaihtuvat tilanteet ja paikat. Siinä on kuitenkn onnistuttu. Baskervillen koirassa näyttelijäntyö on haastavaa, kun täytyy olla nopeita leikkauksia tilanteesta toiseen sekä kolmen tyylilajin kerrontaa eli jännitystä, komiikkaa ja toisinaan kerrontaa.

Suurella näyttämöllä nähdään klassikkotarinan koomisesti virittynyt versio, jossa dekkarikomedian jännittävää arvoitusta selättävät Osku Haavisto, Eeva Hautala, Kalle Kurikkala, Antti Leskinen ja Juho Markkanen. Syntyykö dekkarikomediassa jännitystä vai komiikkaa?
– Tyylilajina dekkarikomediassa on dekkarin jännitettä ja komedia tuo siihen rytmiä. Haaste on saada näyttämölle aitoa jännistystä, ohjaaja Pursiainen totesi. –Toisaalta, kun ihminen nauraa, hän on valmis kokemaan muitakin tunteita.

Baskervillen koira. Ensi-ilta lauantaina 12. marraskuuta Kotkan kaupunginteatterissa.

Ohjaus Ilmari Pursiainen (vier.)

Käsikirjoitus Ken Ludvig – Arthur Conan Doyle

Suomennos Reita Lounatvuori

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!