Eläkeliiton kannanotto


STOP Kymsoten terveysasemien lakkauttamiselle


Eläkeliiton Kymenlaakson piirin jäsenistö on huolissaan Kymsoten suunnitelmasta lakkauttaa useita alueen terveysasemia.
Monessa Kymenlaakson kunnassa haja-asutusalueilla ikärakenne painottuu yhä enemmän vanhuksiin. Erityisesti heille terveysaseman sijainti omalla paikkakunnalla on erittäin tärkeää.
Etäisyydet kyliltä muihin terveysasemiin ovat kohtuuttoman pitkiä. Julkinen liikenne on erittäin vähäistä ja satunnaista, eikä monellakaan vanhuksella ole käytössään omaa autoa. Taksikyyti lääkärissä ja laboratoriossa käyntiin kuormittaa käyttäjän rahavaroja sekä myös yhteiskunnan varoja KELA-korvauksen muodossa. Taksin saanti on nykyisin myös erityisen hankalaa koulukyytien kuormittaessa taksiyrittäjiä.

Asioinnin lisäksi ajanvaraaminen ja puhelinneuvonta oman paikkakunnan terveysasemalta on vanhuksille helpompaa. Monellakaan vanhuksella ei ole käytössä tietokonetta eikä nettiyhteyttä. Lisäksi netin kautta asiointi on usein ikäihmiselle hankalaa.
Terveysasemien toiminta, lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto sekä laboratoriopalvelut pitää säilyttää asukasmäärään katsomatta. Mikäli palveluja ei voida säilyttää entisellään Kymsoten uusissa suunnitelmissa toiveidemme mukaisesti, vaadimme niiden säilyttämistä edes muutamana päivänä viikossa.

Eläkeliiton Kymenlaakson piiri

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!