Langansuuntaan – Ella Mussalo kymiläisen käsityöperinteen vaalijana

Käsityöperinteen vaalija kirjana

Kotka

Karhulalainen

Ellan motto: ”Kun tekee jotakin, joka juoksee kerältä, se on kuin maadoitettu johto. Se rauhoittaa.” Kymenlaakson museo julkaisi joulukuun lopussa elämäkerrallisen kirjan Langansuuntaan – Ella Mussalo kymiläisen käsityöperinteen vaalijana. Kirjan kirjoittaja on kotkalainen kulttuurihistorioitsija ja kotiteollisuusopettaja Liisa Avelin, joka vuonna 1986 teki yhdessä Ella Mussalon kanssa tutkimuksen Kymijokilaakson verkkopitseistä. Kirjan toimituskuntaan kuuluvat Kymenlaakson museon tutkijat Jaana Kataja, Maarit Laitala ja Elina Pylsy-Komppa.

Kymin Laajakoskella vuonna 1925 syntynyt kotiteollisuusopettaja Ella Mussalo on tehnyt elämäntyönsä kymenlaaksolaisen ja etenkin kymiläisen käsityöperinteen parissa. Herkät verkkopitsit, värikkäät pujotuspeitot, komeat pirtanauhat ja monet muut kansanomaiset tekstiilit saavat pääosan kirjassa, jossa julkaistaan myös päivitetyt verkkopitsin valmistusohjeet.

Ellan elämäntarina kutoutuu kirjassa yhteen lanka langalta. Pienestä kymiläistytöstä kasvaa vahva ja määrätietoinen oman tiensä kulkija. Ellan toiminta lottana sota-aikana, kudonnan opinnot Wetterhoffilla ja työ Kymenlaakson Marttapiiriliitossa sekä kudonnan ja käsitöiden opetuksen parissa käydään lävitse kirjassa. Päätyönsä Ella teki opettajana Kotkan talouskoulussa. Jotkut ihmiset tietävät pienestä pitäen, mitä rakastavat. Harva kuitenkaan pystyy elämään kokonaan sen mukaan. Ella Mussalon tarina on tasapainoinen tarina elämästä, jossa lapsuudessa juurtuneet arvot ja kiinnostuksen kohteet säilyvät koko elämän ajan. Myös hänen ammatinvalintansa on luonteva jatkumo aiemmille vaiheille. Ella Mussaloa voidaan syystä pitää vuonna 2004 valmistuneen Kymin naisen kansallispuvun äitinä. Ellan tietämys kymiläisestä tekstiiliperinteestä oli merkittävässä roolissa kansallispukua koostettaessa. Kirjassa esitellään puvun esikuvina olleet tekstiilit.

Koronapandemian aikana 2020-2021 syntynyt kirja lähti puhelinsoitoista entiselle opettajalle ja yhteistyökumppanille. Avelin vakuuttui ja vakuutti myös Mussalon siitä, että elämäkerta käsityön mestarista on merkittävä. Kirjan lukija pääsee tutustumaan Ellan elämänkaareen paitsi käsityöperinteen tutkijana myös opettajana ja taitavana käsitöiden tekijänä. Teos nostaa esille myös paikallisia tapahtumia ja paikkoja Mussalon suvun esi-isiä ja -äitejä unohtamatta. Kirja valottaa hienosti kymiläisyyttä ja arvoja niillekin, jotka eivät ole kiinostuneet erityisesti käsityöperinteestä. Kirjasta tosin löytyy myös muutama käsityöohje ja Ellan hyviä neuvoja käsitöiden tekoon.

Kirjassa myös annetaan Ellalle lupaus, että verkkopitsin tekemisen taito säilyy elävänä ja pitsiä tehdään nykypäivän tarpeista käsin. Kevään 2022 aikana Merikeskus Vellamossa järjestetään verkkopitsikurssi. Sen järjestämiseen on saatu Kotiseutuliiton Mestarit ja kisällit -toimintarahaa. Yksi Ellan elämän teemoista, toiminta Lotta Svärd -järjestössä, nousee esille myös Kymenlaakson museon Lotta Svärd -teemaisessa pienoisnäyttelyssä, joka avautuu kirjan julkaisupäivänä. Lotta Svärd -teemaan liittyen kevään 2022 aikana järjestetään tietoherkkuluennot ”Pikkulotista lottatytöiksi” sekä ”Lottapukujen historia”.

Langansuuntaan-kirja on myynnissä Merikeskus Vellamon museokauppa Plootussa.

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!