NÄIN ON OLLUT JA NÄIN NÄYTTÄÄ OLEVAN

Sanotaan, että Suomen turvallisuustilanne on muuttunut yhtäkkiä, voimakkaasti ja pysyvästi. Mutta quam est, kuinkas on? Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 1939 ja Venäjä Ukrainaan 2022. Suomi selviytyi just just. Ukraina on kovilla just nyt. Kuitenkin Pandoran boksista nyt karanneet uhkat ovat olleet siellä koko ajan.

Kerrotaan haminalaisen paikallislehden toimittajan haastatelleen eläköityvää kirkkoherraa joskus 1950-luvulla. Toimittaja kysyi, että onko kirkkoherra todella sanonut Suomella olevan vain kaksi vihollista, ryssä ja piru. Kirkkoherra vastasi, ettei taida tuota muistaa, mutta tietääkö toimittaja muita?

Presidentti Putin on julkistanut laajentumisohjelmansa lukuisia kertoja. Tämä logiikka olisi pitänyt tiedostaa. Itänaapuri on toimissaan arvaamaton, jos sillä menee hyvin tai huonosti. Itänaapuri muuttuu välittömän vaaralliseksi, jos sillä menee tosihyvin tai tosihuonosti. Nolmalna on melko normalna.

Marjapaikan takana ärisevä karhu ei mitenkään poista jokamiehen marjastusoikeutta. Mutta mitä tehdään? Suomen NATO-jäsenyyden takana ärisevä Venäjä ei mitenkään poista itsenäisen maan liittoutumisoikeutta. Mutta heitämmekö bensaa umpimähkään? Ratkaisu tässä ja nyt voi löytyä out of the box.

Suomen suurin saavutus isänmaallisissa sodissamme 1939-45 oli suurvaltasodan jättituhojen estäminen alueellamme. Se onnistui menestyksekkäällä sodankäynnillä ja ulkopolitiikalla. Meidän tulisi nytkin keskittyä olennaiseen. Mauno Koiviston mukaan se on selviytyminen, vyizhit. Kestävä linja voi löytyä akselilta Ehrensvärd-Mannerheim.

Pertti Huhtanen
Kotka

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!