Pyhtään lentokenttä saa valtiolta miljoonarahoituksen

Sähkölentokone Pyhtään lentokentällä

Pyhtäästä tehdään uusien ilmailuteknologian edelläkävijää.

Pyhtää

Karhulalainen

Valtioneuvosto on lisännyt vuoden 2022 talousarvioesitykseensä 2,5 miljoonaa euroa digitaaliseen lentokenttätoimintaan. Valtionavustus myönnetään Pyhtäällä toimivaan Helsinki East Aerodrome -investointikokonaisuuteen, joka toteuttaa liikennealan kestävän kehityksen tavoitteita.

Avustuksella pyritään mahdollistamaan Pyhtäällä sijaitsevan alueen kehittyminen ilmailuteknologioiden edelläkävijäksi, esitystä perustellaan.

Pyhtää on innoissaan päätöksestä. Kunnanjohtaja Jouni Eho ei peittele riemuaan valtioneuvoston linjauksesta.

– Lentokenttä on Pyhtään tärkein elinkeinohanke, ja se tarjoaa kasvun mahdollisuuksia koko Kymenlaaksolle. On hienoa, että myös valtakunnan päättäjät tunnistavat hankkeen valtakunnallisen merkityksen, kiitteli kunnanjohtaja Eho.

– Kymenlaakso on logistiikan maakunta. Kouvola on rautateiden solmukohta ja Kotka–Hamina meriliikenteen keskus. Pyhtää lisää palettiin ilmailun ulottuvuuden.

Tähtäimessä on tulevaisuuden ilmaliikenne. Redstone Aero Oy:n toimitusjohtaja Esa Korjula kaavailee Pyhtään lentokentästä tulevaisuuden ilmaliikenteen suunnannäyttäjää.

– Käytämme nimeä Helsinki East Aerodrome, koska kentän vaikutukset ulottuvat koko valtakuntaan, Korjula sanoi. –Sähkö- ja miehittämättömät lentokoneet ratkaisevat osaltaan ilmaliikenteen ympäristökysymyksiä.

Pyhtäälle on suunniteltu myös pienten lentokenttien yhteistä etälennonjohtokeskusta.

– Digitaalinen etälennonjohto mahdollistaisi pienten lentokenttien aukiolon huomattavasti nykyistä joustavammin ajoin, Korjula hahmottelee.

Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!