Katariinan nimikkoleivos on valittu

Katariinan kuulas

Katariinan Kuulas – vihreä omenan puolikas – on Katariinan nimikkoleivos

Katariinan asukastoimikunta kutsui jauhopeukalot ideoimaan Katariinan kaupunginosalle sopivaa nimikkoleivonnaista. Kilpailukutsu julkaistiin huhtikuun alussa. Määräaikaan mennessä kilpailuun ilmoittautui viisi leipuria ja kaikkiaan kuusi ehdotusta. Mukana oli harrastajia ja ammattilaisia Pyhtää – Loviisa – akselilta.

Kilpailun taso oli korkea, ehdotukset olivat upeita ja kekseliäitä. Leivonnaisista neljä oli kakkuja ja kaksi leivoksia. Jokainen ehdotuksista olisi sopinut juhlistamaan kaupunginosan 100-vuotista asemakaavaa – kilpailu toteutettiin sen kunniaksi. Tuomarointi järjestettiin Kotkan Pursiseuran tuella Meriniemen ravintolassa. Tuomaristo oli koottu Katariinasta, puheenjohtajana toimi ravintola-alan ammattilainen Chef de Table Katri Kallio ja mukana päätökseen vaikuttivat Eija Rasinmäki ja Panu Ojamies sekä lapsivahvistukset Elisa Ojamies ja Tuomas Nurmi. Kilpailun arviointikriteereinä olivat leivonnaisen maku, ulkonäkö, nimi ja tarina.

Tiukan tutkinnan perusteella ja tuomariston valinnalla kilpailun voitti Maarit Koverolan Katariinan kuulas.
Lumi Nokson Raparperiunelma oli lapsituomareiden suosikki ja sai erityismaininnan kakun upeasta ulkonäöstä.
Tuomariston perustelut voittajan valinnalle olivat: ”Katariinan kuulas poikkeaa muodoltaan tavanomaisesta leinonnaisesta. Leivonnainen näyttää omenan puolikkaalta ja sen tarinassa tulee esille syksyn sato. Ehdotuksen esillepano oli täynnä viehättäviä yksityiskohtia. Neljä leivonnaista oli aseteltu koivukiekolle oikeiden omenoiden rinnalle. Pieteetillä rakennettu kokonaisuus ilmensi Katariinan luonnetta ja toi mieleen alueen perinteiset puutarhapihat. Visuaalisesti kaunis, kilpailua varten rakennettu kokonaisuus vei ajatukset omenapuihin ja syksyn kuulaisiin iltoihin. Kirpeys ja makeus yhdistyivät leivoksen maussa aivan kuten oikeassakin omenassa. Leivoksen vivahteikas omenapunaherukkahillo, jota oli myös erikseen tarjolla, oli erinomainen ja antoi hienostuneen säväyksen tuotteessa. Persoonallinen esillepano, maukas leivos ja elämänmakuinen tarina syksyn omenasadosta oli kokonaisuus, joka vastasi mainiosti Pala Kakkua! – leivontakilpailun järjestäjän odotuksia.”

Tekijän mukaan leivoksen tarina on alkuperäiseltä reseptiltään banaanikakku, jonka hänen ystävänsä on tehnyt.
–Muokkasin reseptiä Lost in Katariina Pala kakkua-kilpailua varten, kertoi Koverola ja heittäytyi tunnelmoimaan. –Omena-punaherukkahilloa keitellessäni olin mielikuvissani Katariinan vanhoissa puutarhoissa. On elokuu ja aurinkoinen sunnuntai. Poimin Huvituksia ja Valkeita kuulaita koriin ja punaherukoita emalimukiin. Iltapäivällä istumme perheen ja ystävien kanssa puutarhassa, omenapuiden katveessa ja nautimme kahvia ja Katariinan kuulasta – omenaleivosta, loppukesän lempeyden helliessä mieltä. Ajallisesti vuosikymmeniä sitten tai yhä tänään.

Katariinan kuulas on tarjolla Lost in Katariina – katutapahtumassa elokuun lopulla. Sitä ennen Katariina on mukana kylän kokoisella pihakirppiksellä Koko Kotka siivoaa -tapahtumassa lauantaina 28.5.2022. Asukastoimikunta on matalan kynnyksen yhteisö kaikille kaupunkikulttuurin ystäville. Lost in Katariina – tapahtumista ilmoitetaan somessa Facebookissa ja Instagramissa.

Tuomarit kuvassa Eija Rasinmäki (vas.), voittaja Maarit Koverola ja Katri Kallio.
Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!