Taiteellinen tulkinta Ruotsinsalmen taistelusta

Kuningas Kustaa III, Marko Paukkunen tähyilee merelle vara-amiraali Kronstedtin, Jari Lippo, kanssa.

Vuoden ensi-iltaansa odotuttanut näytelmä kohtasi yleisönsä.

Kotka
Hannu Lehtinen

Tykit ja tunteet paukkuivat käsikirjoittaja ja ohjaaja Reijo Paukun luomassa Ruotsinsalmi 1790 ensi-illassa. Teatteri Kimaran mittakaavassa suurtuotannossa oli mukana esiintyjiä myös Pyhtään Harrastajateatterista, Kotkan Nuorisoteatterista ja Karhulan Työväennäyttämöltä.

Neljäntoista esiintyjän ja kahden teknikon toteuttama esitys on tiivis, mutta runsas kuvaus tuosta tuhoisasta taistelusta. Mantereelle se näkyi savuisina tykkitulen leimahduksina ja rantaan ajautuneina tavaroina. Merellä se oli kymmenien alusten ja satojen miesten teurastus. Esitys kuvaa varsin kauniisti itse taistelua ja sivuaa kuolemaa kymiläisten naisten kohtaamisessa rannalla. Itse Kotkan saarihan oli tuohon aikaan lammasten laidunaluetta. Yksi hienoimpia hetkiä on, kun valkeat taistelulaivojen figuurit purjehtivat yleisön ympärillä ja tykkituli leimahtelee niiden kyljistä. Ensi-illassa kokonaisuus pysyi hyvin rytmissä. Suurimmasta tappiosta kerrottiin Pietarin hovissa, mikä korosti entisestään taistelun järjettömyyttä. Olihan kahden Ruotsinsalmen taistelun tuloksena rauhansopimus, missä ei muutettu mitään. Serkusten Keisarinna Katariina II Suuri (Leena-Kaisa Kivioja) ja Ruotsin kuningas Kustaa III (Marko Paukkunen) kiista oli ohi. Kahdessa taistelussa molemmat saavuttivat voiton.


Ruotsin laivaston upseeristo, rooleissa Jari Lippo, Manu Havisalmi ja Iiro Lempinen kertoivat kuningas Kustaan kanssa eniten sodasta. He toivat myös huumoria ja toisaalta väsymyksen tunteen sotaa kohtaan. Suuren tuhon rinnalle nostettiin esityksessä hallitsijoiden valtapolitiikan vastapariksi sodan mielettömyys ja siviilinaisten, rooleissa Hanna Puhakka, Viola Toikka, Heidi Paukkunen ja Liisa Mäkelä, keskinäinen uhoaminen.

Taiteellisen toteutuksen lisäksi esitys kannattaa käydä katsomassa oman paikallisen historian kannalta. Onhan Ruotsinsalmen taistelu yksi suurimmista meritaisteluista. Ruotsinsalmi 1790 esitykset Nelosteatterilla Kotkassa perjantainan 26.11., lauantaina 27.11., sunnuntaina 28.11. sekä perjantaina 3.12., lauantaina 4.12.. perjantaina 10.12., perjantaina 17.12. ja lauantaina 18.12. Näiden lisäksi Ruotsinsalmi 1790 on mahdollista nähdä kahdesti Työväen Näyttämöpäivillä Mikkelissä tammikuun lopussa.


Loppukiitoksissa Esko Junkkari (vas.), Reijo Paukku, Hanna-Kaisa Kivioja ja Martti Pentti.
Oliko artikkelista hyötyä sinulle? Jaa se muille!